100 amateurzangers gezocht voor het Koorbiënnale Festivalkoor

Boston Philharmonic Youth Orchestra met Benjamin Zander

De Internationale Koorbiënnale Haarlem 2013 zoekt voor haar Festivalkoor 100 geoefende amateurzangers voor een uitvoering van de 2e Symfonie van Gustav Mahler. Zij krijgen de unieke kans om samen met het Boston Philharmonic Youth Orchestra (U.S.A.) op te treden in de Grote- of St.Bavokerk Haarlem, het Concertgebouw Amsterdam en de Doelen Rotterdam. Het geheel staat onder de bezielende leiding van dirigent Benjamin Zander. 

Van 21 juni t/m 29 juni 2013 vindt de Internationale Koorniënnale voor de zevende keer plaats in Haarlem. Het is een tweejaarlijks festival, gewijd aan de schoonheid van ensemblezang in de indrukwekkende architectuur van diverse Haarlemse podia.  Door het bieden van een breed aanbod aan activiteiten wil de Koorbiënnale ook een bijdrage leveren aan het maatschappelijk belang van (samen)zingen. Deze editie kiest het festival voor het thema ‘licht’ – samenzang fungeert als licht in de duisternis. Het internationaal hoog aangeschreven festival wil graag een nieuwe impuls geven aan een eeuwenoude en springlevende traditie van de ensemble zang.

Internationaal project

De organisatie heeft de wens geuit om voor deze editie van het Koorbiënnale Festivalkoor een stevig en verdiepend, meerdaags, internationaal project aan te kunnen bieden. Door een samenwerking aan te gaan met het Boston Philharmonic Youth Orchestra uit de V.S.(BPYO) is dit gelukt. Het festivalkoor zal ter voorbereiding eind mei meerdere dagen repeteren aan Mahler (2e Symfonie) en Brahms (Warum ist das Licht gegeben) onder leiding van Béni Csillag. Er zal aandacht  besteed worden aan stemgebruik, klankvorming en ensemblezang, de deelnemers zullen daarin worden gecoached door leden van het Groot Omroepkoor.
Sopranen, alten, tenoren en bassen zijn van harte welkom om zich op te geven voor het Koorbiënnale Festivalkoor. Inschrijven en meer informatie via de website www.koorbiennale.nl

Boston Philharmonic Youth Orchestra (U.S.A.)

Het BPYO is zonder enige twijfel één van de top jeugd symfonieorkesten van de wereld. Het bestaat uit de meest talentvolle jonge muziekstudenten uit Boston en New England, komt een aantal malen per jaar bijeen voor het groot symfonisch repertoire en wordt gedirigeerd en geïnspireerd door dirigent en coach Benjamin Zander. Zander was 27 jaar hoogleraar aan het New England Conservatory of Music en bouwde dit jeugdorkest van wereldfaam op. Hij is een veelgevraagd, inspirerend spreker en gaf maar liefst drie TED Talks (Technology Entertainment Design) over de kracht van muziek.

De zevende editie van de Koorbiënnale Haarlem wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Haarlem, Fonds voor de Podiumkunsten, Fonds Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, SNS REAAL Fonds, Kersjes Fonds.