3D-print expositie toont kansen voor bedrijfsleven

Architectuur maquette in 3d geprint voor project Ancien Thermen in Spa Belgie door Archi.des o.a. te zien tijdens de 3d Industrie Expo in Haarlem (lr)3D Industry Expo van 29 november tot 21 december 2013 in Waarderpolder

De opkomst van 3D-printtechnologie biedt kansen voor het bedrijfsleven. Om de huidige mogelijkheden en toepassingen van deze relatief nieuwe technologie te presenteren aan ondernemers, is er op initiatief van de Kamer van Koophandel van 29 november tot 21 december 2013 een 3D-print expositie over industriële toepassingen bij Keramikos in de Haarlemse Waarderpolder: de 3D Industry Expo.

De expositie bestaat uit een verzameling aan 3D-print producten, huidige 3D-printtoepassingen en grondstoffen waar op dit moment mee kan worden geprint. Het doel van de expositie is om het bedrijfsleven op een laagdrempelige manier te inspireren en te informeren. De Kamer van Koophandel Amsterdam heeft voor de realisatie van de expositie het kenniscentrum Ground3d en 3D-specialist Freedom of Demand ingeschakeld om de expositie vorm te geven.

Expositieonderdelen
De expositie toont uiteenlopende voorbeelden van bedrijfsmatige toepassingen in de categorieën architectuur, onderdelen (parts), 2.5-D printen, prototypes en human related. Op de expositie vindt uitleg van proces en materialen plaats en zijn er concrete toepassingen te zien. Zo worden bezoekers van de expositie geconfronteerd met bouwtechnische maquettes, tandheelkundige toepassingen, hoge resolutie reliëfprints in kleur en een in metaal geprint chassis. Ook is er een schedel te zien, dat uit verschillende grondstoffen bestaat en in één keer is geprint, en worden geprinte vliegtuigonderdelen geëxposeerd.

Naast bestaande toepassingen wordt tijdens de 3D Industry Expo inzicht geboden in innovaties die in ontwikkeling zijn. Eén van de exposanten is het ontwerpersduo Daan de Haan en Jannie Schmitz. Ze kregen de mogelijkheid om als eersten te onderzoeken wat de potentie is van de 2,5D printtechnologie. Deze is ontwikkeld door Océ Technologies BV (Canon Group). De 2,5D print is opgebouwd uit laagjes inkt met de mogelijkheid van reliëf en oneindig veel kleurschakeringen. De ontwerpers waren 23 oktober te zien op RTL Nieuws.

Initiatiefnemer van de 3D-printexpositie, Laurette van Halen van de Kamer van Koophandel Amsterdam, wil met deze expositie de huidige hype rondom 3D-printen concretiseren voor het bedrijfsleven. “Er zijn sterke ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen. Met 3D-printen kun je als ondernemer snel inspelen op een groeiende vraag en kun je snel en eenvoudig specifieke productmodificaties leveren. De expositie moet ondernemers beter bekend maken met 3D-printing,” aldus Van Halen. “3D Industry Expo is geen inhoudelijke vakbeurs, maar een laagdrempelig expo die een snel overzicht van huidige toepassingen en innovaties geeft.”

Locatie en toegang
De expositie is tijdens openingstijden van Keramikos vrij toegankelijk en duurt van 29 november tot 21 december 2013. Adres van Keramikos is Oudeweg 153 in Haarlem. 3D Industry Expo is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. Rondleidingen voor groepen is mogelijk via het aanvraagformulier op de website.

Website www.3dindustryexpo.com

image003