Home Alle persberichten MKB Fonds helpt Nederlands scootermerk AGM bij het realiseren van internationale ambities

MKB Fonds helpt Nederlands scootermerk AGM bij het realiseren van internationale ambities

0

AGM-scooters-03042013

MKB Fonds, de Amsterdamse investeringsmaatschappij bekend van de uitgiftes van MKB Obligaties aan particuliere beleggers, heeft een meerderheidsbelang verworven in de Nederlandse scooterproducent Asian Gear B.V. (“AGM”). AGM is het grootste Nederlandse scootermerk met de verkoop van ruim 5.000 brom- en snorfietsen per jaar en is nummer vier in Nederland van alle merken. Dankzij de participatie van MKB Fonds kan AGM haar expansiestrategie nader vorm geven.

AGM produceert scooters in China en verkoopt deze via een landelijk netwerk van ruim 200 dealers in Nederland en België. AGM is inmiddels het grootste Nederlandse scootermerk, op basis van het aantal verkochte brom- en snorfietsen en is marktleider in haar afzetmarkt. AGM blijkt hét aantrekkelijke alternatief voor merken zoals Piaggio (Vespa), Sym en Kymco. De grootste afzetgroep bestaat uit de snorscooters (max 25 km/u).

“De ambitie van AGM is om het merk zowel nationaal als internationaal verder uit bouwen. De groeimogelijkheden in België en vervolgens Frankrijk liggen er volop. Wij zijn absoluut voornemens ons marktaandeel in deze markten te vergroten.’’, zegt Robert Olsthoorn, directeur AGM. ”Om dit meer kracht te kunnen geven, hebben we samen met Marktlink Fusies en Overnames een geschikte partner gezocht én gevonden in het MKB Fonds. Ik ben erg enthousiast over het MKB Fonds. Niet alleen de kennis en kunde van de directie, maar ook de manier van samenwerken spreekt mij erg aan. Ik beschouw ze echt als ondernemers. Duidelijk, snel, pragmatisch en met ambitie. Ik ben ervan overtuigd dat we samen een nog groter succes van AGM gaan maken.”

image002Thomas Wals, partner van MKB Fonds: ‘’AGM past uitstekend in de bedrijvenportefeuille van MKB Fonds. In deze portefeuille zitten voornamelijk winstgevende handelsondernemingen. AGM is een solide bedrijf met een sterk eigen merk. Het is een bedrijf waar Nederland trots op kan zijn. Wij gaan de directie van AGM ondersteunen bij de internationale groeiambities. Dit doen we met kapitaal van onze investeerders en met de inzet van ons uitgebreide netwerk. Daarnaast gaan wij hen ondersteunen bij het verder professionaliseren van de organisatie door intensief met de directie samen te werken.

Marktlink begeleidde AGM tijdens de gehele transactie. Van de onderhandelingen tot en met overdracht bij de notaris. “Robert heeft met kennis van zaken en veel durf en energie een prachtig bedrijf en een sterk Nederlands merk opgebouwd. Het animo was dan ook hoog. Meer dan 50 partijen toonden zich geïnteresseerd. MKB Fonds blijkt qua organisatie en op persoonlijk gebied de ideale partner om AGM samen met Robert verder te laten groeien’, licht Tom Beltman, partner bij Marktlink, het proces toe.

Met de participatie van MKB-Fonds haalt AGM niet alleen kapitaal aan boord, maar kan het tevens rekenen op strategische adviezen met betrekking tot het verder internationaal uitbouwen van het merk. Daarnaast biedt de deelneming meer mogelijkheden voor Robert Olsthoorn om zijn nieuwe exclusievere merk Scomadi (waar AGM Benelux distributeur van is) in de markt te zetten.

De overnamesom bedraagt enkele miljoenen. In de nieuwe constructie zal MKB Fonds voor 60% gaan participeren. Verdere financiële details van de transactie worden niet bekendgemaakt.

Over AGM
Als fanatiek motorcrosser richtte Robert Olsthoorn in 2004 Asian Gear B.V. op en focuste hij zich in eerste instantie vanuit huis volledig op de verkoop van scooters. Medio 2007 werd de merknaam AGM (Asian Gear Motoren) geregistreerd. In dat jaar is men verhuisd naar het pand in Roelofarendsveen, waar AGM nu nog steeds gevestigd is. Vandaag de dag is AGM op basis van het aantal verkochte brom- en snorfietsen (ruim 5.000) uitgegroeid tot het grootste Nederlandse scootermerk. Meer informatie over AGM, zie www.agmscooters.com.

Over Marktlink Fusies en Overnames
Als specialist begeleidt Marktlink op onafhankelijke en discrete wijze overnames. Marktlink opereert als adviseur voor zowel kopers als verkopers in de markt, waarvoor het gehele traject van de eerste oriëntatie op een bedrijf dat te koop staat tot en met de overdracht bij de notaris verzorgd wordt.

image003Over MKB Fonds
MKB Fonds beheert momenteel twee fondsen, met een totaal beheerd vermogen van circa EUR 20 mln. De MKB-bedrijven in deze fondsen hebben gezamenlijk meer dan EUR 100 mln. omzet en bieden direct werkgelegenheid aan honderden werknemers in binnen- en buitenland. Dit najaar lanceert MKB Fonds een nieuw Mixfonds met een beoogde omvang van EUR 15 mln., gefinancierd door de uitgiftes van obligaties en aandelen aan particuliere beleggers. MKB Fonds investeert en participeert louter in volwassen MKB-bedrijven met een bewezen marktpositie en goede vooruitzichten.