Arvesta zet internationale groei verder met overname Nederlandse tuinbouwspecialist Benfried

Arvesta, de fullservice partner van boer en tuinder blijft verder inzetten op internationale groei; de organisatie breidt haar expertise binnen de activiteit land- en tuinbouw verder uit met de volledige overname van Benfried, wereldwijde toeleverancier voor de (glas)tuinbouw gevestigd in Den Hoorn (Zuid-Holland). Marktlink Fusies & Overnames bracht beide partijen met elkaar in contact en begeleidde de verkoop.

Benfried is een familiebedrijf dat sinds 1946 is uitgegroeid tot een professionele toeleverancier aan de internationale tuinbouwsector met een breed assortiment gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en tuinmateriaal. De onderneming telt vandaag ruim 70 medewerkers die de klanten bijstaan met hun kennis en expertise. Hiernaast ontwikkelt, verwerkt en verkoopt Benfried ook duurzame steenwolproducten onder het eigen label ‘Multigrow’.

Deze overname kadert volledig in de strategie van beide bedrijven om internationaal verder te groeien. Arvesta bekleedt vandaag reeds een leidinggevende positie binnen de glastuinbouwsector met haar sterke merken Sanac, Hortiplan en Alliance (NL). Sinds 2020 is daar ook sterk merk Van der Hoeven (NL) bijgekomen. Niek Depoorter, Business Unit Director Agri & Horti, Arvesta: “We zijn bijzonder opgetogen over deze nieuwe samenwerking met Benfried. Samen met onze teams kunnen we de uitmuntende kennis van beide bedrijven uitwisselen en synergieën realiseren. Op die manier kunnen we de uitdagingen binnen de sector samen aangaan en duurzame innovaties in de glastuinbouw internationaal lanceren.

Petto en Fried Koop zijn allebei ruim in de zestig en dus was het zaak om na te denken over de toekomst en is er ruim een jaar gezocht naar de juiste partner. Het behoud van continuïteit, identiteit en werkgelegenheid speelde een grote rol bij de keuze. “Deze overname maakt Benfried klaar voor de komende 75 jaar,” vertelt Petto Koop, Financieel Directeur, Benfried. “We zien dat klanten groeien en complexer worden en deze stap sluit aan bij de groeiambitie van Benfried”. “Wij willen meegroeien en innovatief blijven, en hiervoor heb je een bepaalde grootte nodig, “vult Fried Koop, Commercieel Directeur, aan.

Voor de klanten verandert er zo goed als niets. Petto Koop: “De huidige manier van bedrijfsvoering blijft vrijwel ongewijzigd en telers die wij internationaal leveren zullen op dezelfde manier beleverd blijven worden. We willen dat de telers dankzij ons elke dag weer meer rendement halen uit hun vierkante meters kassen. Daar doen we het voor.

Niek Depoorter: “Ook onze klanten zijn met deze overname goed gebaat. Wij blijven garant staan voor een uitstekende service in Nederland en internationaal terwijl de synergie met Arvesta nog meer mogelijkheden zal bieden op het vlak van duurzame en innovatieve oplossingen.

M&A adviseur Max van Wakeren van Marktlink ziet de overname als een logische strategische stap voor beide partijen: “Benfried is al tientallen jaren één van de meest toonaangevende toeleveranciers voor de glastuinbouw op de Nederlandse en Europese markt. Schaalvergroting in de tuinbouw vraagt om sterke partnerships om toekomstige uitdagingen in de markt het hoofd te kunnen bieden. De overname van Benfried door Arvesta is daar een mooi voorbeeld van.

De finale afronding van deze overname is onderworpen aan de goedkeuring van de Nederlandse concurrentieautoriteiten.

Over Arvesta
Arvesta bouwt op duurzame wijze aan de landbouw van de toekomst dankzij haar unieke expertise en innovatieve smart farming oplossingen. Zo helpen we boeren groeien en hun rendement verhogen. Met onze 2000 experts en meer dan 40 sterke merken is Arvesta een echt kenniscentrum voor zowel landbouwers als consumenten. We zijn actief in veevoeding, land- en tuinbouw, bloem, machines en retail met onze 250 Aveve-winkels en 3 Eurotuin-winkels. Als full service provider voor boer en tuinder is Arvesta marktleider in België én ook internationaal actief met vestigingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Zo realiseren we een jaarlijkse omzet van 1,5 miljard euro.

Over Benfried
Benfried is al ruim 75 jaar een begrip in de professionele (glas)tuinbouw en biedt haar klanten een totaalpakket diensten en producten. In de loop van de jaren heeft Benfried een enorme kennis en ervaring opgebouwd op het gebied van onder meer substraten, (biologische) gewasbescherming, bemesting, persoonlijke beschermingsmiddelen en verpakkingen. Hoveniers zijn ook een zeer belangrijke doelgroep.

De organisatie telt ruim 70 medewerkers verspreid over 4 vestigingen in Nederland (Den Hoorn, Honselersdijk, Berkel en Rodenrijs en Moerkapelle) .