ATS Transporttechnieken en Veth Investments gaan voor wereldmarktleiderschap op het gebied van ‘Bag Emptying’

ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. Dankzij de bemiddeling van Marktlink Fusies & Overnames realiseren ondernemer Erik Veth en zoon Alex Veth met deze transactie hun eerste participatie in het machinebouwsegment. Erik Veth verkocht eerder zijn onderneming, Veth Propulsion B.V., dat ook actief is in de machinebouw, specifiek in de markt van voorstuwingsinstallaties voor schepen.

ATS Transporttechnieken is in 1987 opgericht door Paul Bonsel en Hans Husson en telt zo’n 15 medewerkers. De achtergrond van Bonsel als werktuigbouwkundige en Husson als elektrotechnicus bleek de perfecte combinatie om samen een onderneming op te richten op het gebied van transporttechniek. Daarnaast ontwikkelde ATS een geavanceerde zakkensnijmachine, die per uur zo’n 1200 zakken van 25 à 50 kilo met grondstoffen kan verwerken. Dit kunnen zakken zijn met granulaten, poeders en andere soorten grondstoffen. Met de zakkensnijmachine heeft ATS een unieke marktpositie, waarbij het een van de weinige spelers is die deze machine wereldwijd aanbiedt. De zakkensnijmachine wordt met name gebruikt in de plasticindustrie, maar kent ook toepassing in de voedings-, farmaceutische-, en chemische industrie. ATS heeft afnemers in meer dan 50 landen, waaronder Duitsland, België, Indonesië en de Verenigde Staten.

Door de deelneming van Veth Participations is er een strategische partner aangetrokken die zich heeft bewezen op het gebied van het opschalen van organisaties. De eigenaren van ATS Transporttechnieken zijn ervan overtuigd dat Erik Veth de geschikte partner is, mede vanwege zijn ervaring in het succesvol uitbouwen van zijn organisatie Veth Propulsion. Bonsel: “We hebben zeer ambitieuze plannen en groeidoelstellingen. Concreet willen we wereldmarktleider worden op het gebied van zakkensnijmachines. Wij zullen ons assortiment aan machines verder uitbreiden, zodat we een nog grotere klantengroep kunnen bedienen.

ATS werd in dit traject begeleid door Marktlink Fusies & Overnames. Overnameadviseur Sem Cruiming voorziet dat de ingezette consolidatieslag binnen de markt van machinebouwers ook in 2021 doorzet. “Ondanks de impact van Covid-19 op de industriesector zien wij nog steeds een groeiende interesse in de versplinterde markt van machinebouwers, waardoor met name ketenintegratie nog voldoende mogelijkheden zijn voor synergiën. Er zijn en blijven veel goede kopers uit binnen- en buitenland in de markt actief, die allen op zoek zijn naar schaalvoordelen of nichespelers die iets bijzonder toevoegen”, aldus Cruiming.