Bevrijdingspop Haarlem viert dit jaar haar 35 jarige bestaan met o.a. Jett Rebel en Typhoon

Nederland, Amsterdam, Ambassadeurs van de Vrijheid, 5 mei. Foto Ilvy Njiokiktjien
Nederland, Amsterdam, Ambassadeurs van de Vrijheid, 5 mei. Foto Ilvy Njiokiktjien

Dit jaar viert Bevrijdingspop Haarlem haar 35 jarig jubileum. Hiermee is het Haarlemse festival het oudste bevrijdingsfestival van Nederland. De eerste editie van Bevrijdingspop werd in 1980 gehouden op initiatief van Ilco van der Linde.

Het festival werd geboren uit onvrede onder jongeren over de invulling van de 5 mei-viering, die vooral op ouderen en kleine kinderen gericht was. Tegenwoordig trekt het festival jaarlijks ongeveer 130.000 bezoekers en kan zich daarmee rekenen tot de grote bevrijdingsfestivals van Nederland.

Jett Rebel
Het is bovendien precies 25 jaar geleden dat de eerste Ambassadeurs van de Vrijheid optraden op de bevrijdingsfestivals. Reden genoeg om dit jubileumjaar met vier Ambassadeurs van de Vrijheid te werken. De Ambassadeur van de Vrijheid voor Bevrijdingspop Haarlem is Jett Rebel. Hij heeft de eer om dit jaar het festival af te sluiten. Een jaar geleden kende vrijwel niemand zijn naam. Inmiddels vielen hem diverse onderscheidingen ten deel (Edison in de categorie nieuwkomer, 3FM Serious Talent Award en 3FM Award voor beste nieuwkomer) en waren zijn tournees stijf uitverkocht. Hij speelde met groot succes op alle grote Nederlandse festivals, inclusief Pinkpop en Lowlands. De zanger, componist en multi-instrumentalist bracht in oktober 2014 zijn debuutplaat Hits For Kids uit.

Jett Rebel over zijn ambassadeurschap: “Als Ambassadeur van de Vrijheid wil ik voor elk optreden stil staan bij onze vrijheid. Misschien dat ik een korte speech houd.” Hij benadrukt: “Mijn ouders hebben mij een socialistische opvoeding gegeven waarbij de rechten van de mens centraal stonden. Voor mij is het streven naar een idealistische wereld van vrijheid dan ook heel normaal. Iedereen, waar ook op aarde, zou de mogelijkheid moeten hebben om zichzelf te kunnen zijn.”

Typhoon
En omdat we dit jaar 35 jaar bestaan mogen we direct nog een naam bekend maken. Niemand minder dan Typhoon zal op 5 mei het Bevrijdingspoppodium betreden. Lobi da Basi (liefde is de baas) heet het jongste album van de Zwolse rapper. Het verscheen zeven jaar na zijn veelgeprezen debuut Tussen Licht en Lucht maar blijkt een nog groter succes dan het eerste: vijf sterren-recensies, bejubelde optredens op North Sea Jazz en Lowlands, de 3voor12 award voor album van het jaar en een jaar lang huisband bij DWDD.

bevrijdingspoplogoDe officiële hashtag voor dit jaar is #BPop15
Website: http://bevrijdingspop.nl/
Facebook: bevrijdingspop
Twitter: @bevrijdingspop