Bies Group neemt Machine-Metaal-Industrie (MMI) over

Bies Group uit Marum heeft het familiebedrijf Machine-Metaal-Industrie BV uit Venray overgenomen. De overname maakt onderdeel uit van een buy-and-build strategie. Door de consolidatieslag verstevigt Bies haar positie binnen de sterk gefragmenteerde verspaningsindustrie met een geprognosticeerde omzetgroei naar €40 miljoen.

Na de overname van Bies in 2021 door het Verenigd Ondernemers Fonds (VOF) heeft de onderneming zich sterk ontwikkeld. Mede door de toename van de vraag en de daaruit volgende positieve resultaten, is na de overname verder geïnvesteerd in het machinepark. Met de overname van MMI is er een vierde locatie aan de groep toegevoegd. Na Marum, Oosterwolde en Heerenveen, wordt met Venray nu de positie in het zuiden van Nederland versterkt.

MMI is in 1948 opgericht en richt zich voornamelijk op klanten binnen de hydraulische- en transportsector en elektronica. Het productieproces is geautomatiseerd via een Flexible Manufacturing System en robots voor de aansturing van hoogwaardige CNC-machines. Bies werkt al enige tijd samen met MMI en door de overname profiteren de bedrijven van de onderling beschikbare productiecapaciteit, waardoor productieprocessen efficiënter verlopen.

Bies heeft sinds de overname van VOF geïnvesteerd in 12 nieuwe machines, waarvan er 10 geautomatiseerd zijn. Het aantal CNC-machines bij Bies breidt zich medio 2022 uit naar 90 machines. Door de overname van MMI komt het totaal op circa 110.

Bies Group wil de kennis en productie in Nederland behouden. Met de toegenomen productiecapaciteit kunnen klanten sneller worden bediend. Bovendien is er door de extra capaciteit en kennis ruimte voor nieuwe klanten,” aldus algemeen directeur Kamiel Koot van de Bies Group. “MMI is een prachtige toevoeging aan de Bies Group. De klanten van beide bedrijven zijn complementair aan elkaar. Door deze combinatie staan we sterker, kunnen we beter inspelen op de ontwikkelingen in de markt en groei realiseren. Bovendien zijn de machineparken van MMI en Bies grotendeels identiek, waardoor ook uitval van machines beter kan worden opgevangen. Hierdoor kunnen we klanten beter en flexibeler bedienen. De kern voor groei ligt in innovatie, verdere stappen in automatisering en het vergroten van de capaciteit door het optimaliseren van de machinebezetting.

MMI opereert voorlopig onder eigen vlag. Edwin Coppus, één van de twee oud-eigenaren, blijft betrokken bij de onderneming als technisch specialist. Op termijn wordt gekeken hoe bepaalde taken logischerwijs kunnen worden ondergebracht in Venray dan wel in Marum en hoe processen zoals orderverwerking, planning, voorraad, inkoop en facturatie voor de Bies Group kunnen worden gecentraliseerd. Koot: “Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne schieten de prijzen de pan uit. Met name de schaalgrootte bij inkoop is in de huidige volatiele markt een groot strategisch voordeel. Hier kunnen we snel vooruitgang boeken. Juist daarom zijn wij in deze sterk gefragmenteerde verspaningsindustrie op zoek naar meer ondernemingen die onder onze vleugels willen opereren en willen profiteren van onze schaalvoordelen.