Home Alle persberichten Bijlsma family buy-in voor kunststofbedrijf VMT Products

Bijlsma family buy-in voor kunststofbedrijf VMT Products

0
2. VLNR Jasper Bijlsma, Jacco Lammers en Jeroen Bijlsma. Foto:Rob Sas.
2. VLNR Jasper Bijlsma, Jacco Lammers en Jeroen Bijlsma. Foto:Rob Sas.

De familie Bijlsma heeft de handtekening gezet voor de aankoop van het kunststofbedrijf VMT Products uit Heerde. Bonne Bijlsma (63) en zijn zonen Jasper (30) en Jeroen (29) zijn hiermee eigenaar geworden van de internationale industriële onderneming. VMT Products legt zich sinds 1958 toe op engineering, productie en verkoop van technische halffabricaten en eindproducten, gebaseerd op kunststoftechnologie. De familie Bijlsma werd in het traject bijgestaan door Marktlink Fusies & Overnames, die hiermee de tweede succesvolle Family Buy-in in korte tijd realiseert.

VMT Products
VMT Products uit Heerde is circa 57 jaar geleden gestart als model- en matrijzenmakerij. Het was vanaf het begin een echt familiebedrijf. De onderneming is actief in kleine producties van matrijzen en kunststof halffabricaten. De matrijzen worden door middel van CNC-machines uit staal of aluminium vervaardigd en de kunststof-halffabricaten door middel van rotatiegieten, polyurethaan en hoge- en lagedruk spuitgieten. Ook beschikt het bedrijf over een natlakkerij en de mogelijkheid tot assemblage. VMT Products heeft inmiddels 40 werknemers en een omzet van meer dan 3 miljoen euro.

In 2005 heeft ondernemer Jacco Lammers middels een management buy-out de onderneming overgenomen. Lammers werd november vorig jaar benaderd door Marktlink Fusies & Overnames met de vraag of hij zijn bedrijf wilde verkopen. Na een oriënterend gesprek kwam Lammers tot de conclusie dat hij het bedrijf heeft uitgebouwd tot een bepaald niveau, maar dat hij een nieuwe generatie graag de kans geeft het verder uit te bouwen. Hij richt zich de komende jaren meer op zijn andere bedrijf, TechniRub.

De familie Bijlsma
In 2012 verkocht Bonne Bijlsma zijn bedrijf in de industriële filters aan een grote Amerikaanse strateeg. Onlangs besloot hij dat het tijd was om zijn ondernemerskwaliteiten opnieuw in te zetten, hierbij ondersteund door zijn zonen Jasper en Jeroen. Jasper heeft een technische achtergrond en was voor de overname werkzaam als projectmanager in de techniek. Jeroen heeft een financiële achtergrond als accountant en werkte als consultant voor operationele vraagstukken rondom herstructureringen en fusies en overnames.

Bonne Bijlsma: “Wij waren op zoek naar een bedrijf waar wij alle drie heil in zagen. Met mijn ervaring zag ik veel potentie in het uitbreiden van het klantenbestand door het betreden van nieuwe markten. Daarnaast zagen mijn zonen dat er veel winst te behalen was in het optimaliseren van het productieproces en de salesorganisatie. Het is ons streven de volledige capaciteit van het bedrijf zo optimaal mogelijk te benutten.”

Marktlink Fusies en OvernamesDe familie Bijlsma zal zich de komende jaren gaan richten op het verder uitbouwen van hun nieuwe familiebedrijf. Overnames van andere partijen zijn aanstaande, het bedrijf verwacht dit jaar nog minimaal een overname af te ronden. Koen Rutten van Marktlink Fusies & Overnames: “Het is het doel van de familie een gezond familiebedrijf op te bouwen, waarbij de focus ligt op het uitbouwen van bedrijven op basis van hun onderscheidende karakters. Daarnaast gaan we op zoek naar synergiën tussen verschillende markten en bedrijven.”