Bolster Investment Partners lanceert Bolster fonds II

Na de succesvolle introductie van het eerste Bolster fonds in 2017 lanceert Bolster Investment Partners Bolster fonds II. Door de grote interesse is het tweede fonds reeds bij de lancering boven de doelomvang van €200 miljoen uitgekomen. Het fonds investeert in Nederlandse niet-beursgenoteerde bedrijven met een bewezen business model, overtuigende groeistrategie en sterk management.

Mark van Rijn, partner bij Bolster Investment Partners: “We zijn zeer tevreden over hoe de fundraising verloopt. Ons doel qua omvang is reeds gehaald en tijdens de final closing over enkele maanden komt daar naar verwachting nog een fors bedrag bij. Dat bijna alle investeerders uit fonds I weer meedoen, en meerdere vermogende families en (ex-)ondernemers toetreden tot onze groep van investeerders, maakt ons trots. De succesvolle investeringsstrategie van Bolster Investment Partners met focus op de lange termijn en specialisatie in minderheidsbelangen wordt met dit fonds voortgezet.

De investeerdersbasis van fonds II kent een grote overlap met fonds I en bestaat naast Van Lanschot Kempen uit ruim veertig vermogende families en (ex-)ondernemers, die met minimaal €2,5 miljoen participeren. Partner Joost Bakhuizen van Bolster Investment Partners: “Voor de investeerders is het fijn dat onze pijplijn voor nieuwe investeringen goed is gevuld. In de laatste maanden van dit jaar verwachten we dan ook twee nieuwe investeringen af te ronden, waardoor een gedeelte van het toegezegde kapitaal snel is geïnvesteerd in onderscheidende ondernemingen.

Succes van fonds I
Met Bolster fonds I werd in 2017 €160 miljoen opgehaald. Dit vermogen is inmiddels in elf DGA- en familiebedrijven en dertien add-ons geïnvesteerd. In negen van deze elf investeringen gaat het om een minderheidsbelang.

Bolster Investment Partners hanteert als investeringsfilosofie ‘urgent patience’. Partner Michiel van Wissen: “Dit betekent dat we dagelijks de urgentie voelen om doelen te bereiken, maar tegelijkertijd een realistische kijk hebben op de tijd die nodig is om te floreren. Met onze lange termijn investeringshorizon gaan wij graag partnerships aan met DGA- en familiebedrijven. Het doel is niet om de bedrijven snel weer te verkopen, maar om buitengewone bedrijven verder te helpen en om echte waardecreatie te realiseren. Onze kapitaalstructuur met een looptijd van 18 jaar geeft ons de ruimte en flexibiliteit om echt op de lange termijn te richten. Gebruikelijke aanleidingen voor ons om te investeren zijn situaties waarin er groeikapitaal benodigd is, directie-opvolging plaats moet gaan vinden of gehele of gedeeltelijke verzilvering gewenst is.

Naast Bolster fonds I beheert Bolster Investment Partners ook de portefeuille van Van Lanschot Participaties. Deze portefeuille bestaat uit vijf minderheidsinvesteringen. Sprekende voorbeelden zijn Movares en Tecnotion, waar al respectievelijk 15 en 22 jaar in wordt geïnvesteerd.