Bolster Investment Partners verwerft 50% belang in Esschert Design

Leidende speler op het gebied van buitenleven collecties ziet groeikansen in consoliderende markt

Bolster Investment Partners heeft een belang van 50% verworven in Esschert Design, een wereldwijde vooraanstaande speler in ontwerpen en verkopen van tuin- en natuurproducten. Bolster Investment Partners ondersteunt, als eerste en enige externe aandeelhouder in het familiebedrijf, Esschert Design in haar verdere internationale groeiambities. Esschert Design is bij de transactie met Bolster, net als bij de eerdere overname van Garden Life, geadviseerd door Marktlink Fusies & Overnames.

Esschert Design heeft met haar in eigen beheer ontworpen collecties een leidende positie in Europa en is met Esschert Design USA ook actief op de Amerikaanse markt. Daarnaast heeft de onderneming een sterke organisatie in China, die naast de inkoop en wereldwijde distributie van de eigen producten ook diensten aan derden levert. De producten van Esschert Design worden verkocht in meer dan 65 landen door een breed scala aan retailers, van tuincentra tot webshops. De onderneming heeft wereldwijd ruim 120 mensen in dienst en realiseert een omzet van ongeveer €40 miljoen op jaarbasis.

Mark van Rijn, partner bij Bolster Investment Partners, licht toe: “Esschert Design past met haar leidende markpositie met een bewezen businessmodel en een sterk track record goed in onze investeringsfilosofie. Esschert Design onderscheidt zich op de buitenlevenmarkt door zowel hun conceptuele benadering als hun uitvoering. Esschert Design verstaat de kunst van trends tijdig herkennen en goed vertalen in innovatieve collecties, die zij onder eigen en white label in de markt zet. Door de eigen organisatie in China en het ijzersterke logistieke platform kan Esschert Design snel, efficiënt en breed distribueren. Dit is van groot belang in een markt waarin trends elkaar razendsnel opvolgen. Wij zien er naar uit om de komende jaren samen met de directie van Esschert Design de groei te versnellen.

De groeistrategie van Esschert Design is gericht op zowel autonome groei als groei door selectieve overnames. Zo heeft Esschert Design recent het Deense Garden Life overgenomen, waarmee naast een sterke aanvulling van Deens design op haar productenassortiment ook directe toegang tot de Scandinavische retailmarkt is bewerkstelligd.

Arend Mosterd van Esschert Design: “De overname van Garden Life is een goed voorbeeld van de kansen die we zien door, onder andere, te profiteren van de consolidatiegolf die zich naar verwachting de komende jaren verder aftekent. Schaalvergroting stelt ons in staat om voortdurend in onze collecties en in ons logistieke platform te blijven investeren en onze processen verder te professionaliseren om zodoende in onze markt voorop te blijven lopen. Met Bolster Investment Partners hebben wij een sterke sparring partner gevonden die onze visie deelt en naast kapitaal ook de kennis inbrengt om onze groeiambities te verwezenlijken. Een investeerder met een lange termijn horizon die samen met ons Esschert Design naar de volgende fase wil brengen.

Fredrik Jonker van Marktlink over de investering: “Het is uitermate bewonderenswaardig wat de gebroeders Mosterd hebben weten te realiseren; met passie, lef en gedrevenheid hebben ze een prachtig bedrijf opgebouwd met een heldere visie en een sterke marktpositie. Bij de zoektocht naar een partner wordt dit beeld bevestigd doordat tientallen investeringsfondsen interesse toonden om de groeistrategie van de onderneming samen met de ondernemers verder vorm te geven. Dat de ondernemers de daad bij het woord voegen, blijkt ook uit de overname van het Deense Garden Life reeds voor de afronding van de transactie met Bolster. Om de juiste partner te vinden hebben meerdere selectierondes plaatsgevonden, uiteindelijk bleek Bolster Investment Partners het beste te passen bij de ambities. Als Marktlink zijn wij er trots op dat we de ondernemers hebben mogen begeleiden bij deze twee belangrijke mijlpalen.