PERSBERICHT: Chat Security wil Nederlandse CEOP worden

De Nederlands-Canadese organisatie Chat Security doet het verzoek aan Minister Rouvoet van Jeugd & Gezin om de Nederlandse variant van de The Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP) te mogen worden. Deze Engelse organisatie streeft naar een veiliger internet.

Op 18 november maakte het CEOP bekend dat de social network site Bebo.com een paniekknop krijgt waarmee gebruikers een melding kunnen doen van ongewenst gedrag. Deze meldingen worden opgevolgd door medewerkers van CEOP en indien nodig kan ook politie en justitie betrokken worden. Volgens Martijn van Well, woordvoerder van Chat Security, is dit een positieve ontwikkeling. “Mensen kunnen in de openbare ruimte in aanraking komen met negatieve situaties. Zeker ook op het internet, waar sommige mensen nog vrij spel denken te hebben. Door het toevoegen van een hulpknop en de aanwezigheid van moderators wordt de pakkans groter en neemt het gedrag af”.

De organisatie Chat Security is wereldwijd actief met social moderation software en waakt daarmee ook over de veiligheid van 23 miljoen chatters. De cybercrime afdelingen van de KLPD en FBI maken gebruik van het systeem in hun onderzoeken. “We werken juist samen met internationale partijen omdat het internet grensoverschrijdend werkt”.

Minister Rouvoet gaf onlangs nog aan dat online bedreigingen meer impact hebben dan offline en vertelde daarbij dat het bepalen van de herkomst van deze bedreigingen moeilijk is. “Wij willen de minister laten zien dat met goede software en een gezamenlijke aanpak er wel degelijk meer grip te krijgen is op dit misbruik”.

Iedereen die aangesloten is op het Chat Security netwerk kan misdragingen door middel van een eenvoudige reporttool melden. Dit wordt gedaan door individuele internetters, maar ook door moderators op chatsites. De meldingen worden door ingenieuze queries in de database voorzien van extra informatie en in het geval van een hoge prioriteit beoordeeld door medewerkers van Chat Security. Belangrijk onderdeel van de software is dat het over een uitgebreide database beschikt waarmee eerdere sessies vergeleken kunnen worden. Deze gegevens bieden een uitstekend uitgangspunt voor de politie om een onderzoek te starten.