Chinese hoogwaardigheidsbekleders zetten eerste schop in zand voor megacomplex Airblast

Eerste paal Airblast Alkmaar 2Een delegatie van Chinese hoogwaardigheidsbekleders heeft zaterdag 19 maart om 10.30 de eerste schop in de grond gezet voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Airblast Groep in het Alkmaarse business park Boekelermeer. Onder toeziend oog van loco-burgemeester Jan Nagengast van de gemeente Alkmaar, voltrokken mevrouw Yin Yanling (loco-burgemeester van Zouping County), Wang Ruiguo (general manager van Airblast moedermaatschappij Shandong KaiTai), Francis Chua (managing director Airblast Group) en Cees Bekink (vice-chairman of the KT-Airblast holding compay) de officiële handeling.

Op business park Boekelermeer verrijzen het nieuwe hoofdkantoor en magazijn van Airblast BV en Airblast-Abrasives BV. In een volgende fase wordt er ook nog een productiehal op de locatie gerealiseerd. Deze units waren tot dusver gevestigd in Heerhugowaard op een terrein van 1.500 m2. Op de nieuwe locatie in Alkmaar wordt echter ingezet op een locatie van 11.000 m2 en verwacht men binnen drie jaar door een uitbreiding van werkzaamheden het aantal huidige werknemers te verdubbelen naar 50. Met de nieuwbouw is een investering gemoeid van circa 6-8 miljoen euro.

De uitbreiding naar Boekelermeer is nodig om de nieuwe strategie van Airblast Groep uit te rollen, waarbij de productie wordt opgestart van hoogwaardige branchegerelateerde apparaten die ook in China verkocht worden. De locaties in Alkmaar functioneren hierbij als centraal distributiepunt voor de wereldwijde vestigingen.

Cees Bekink van de Raad van Bestuur van AB-Techno Holding (houdster maatschappij van Airblast B.V) : “Dit gebied is uitgeroepen tot het beste business park van Nederland en daar maken we graag gebruik van. Het is ideaal gelegen langs de levensader van Noord-Holland, de A9. Binnen een half uur ben je zowel bij het kloppende hart van de offshore industrie in de kop van Noord-Holland als bij de hoofdstad met haar logistieke verbindingen via de weg, het water, het spoor en de lucht.”

Airblast Groep
Eerste paal Airblast Alkmaar 1De Airblast Groep (ABV) is een wereldwijd opererende organisatie, waarvan het hoofdkantoor naar Alkmaar komt. Cees Bekink richtte Airblast BV in 1974 op en verkocht het in 2012 aan de Chinese Shandong KaiTai Group Ltd, waarna het door enkele overnames razendsnel groeide. Zo sloeg de firma haar slag in Australië en werd in Amersfoort Sybrandy BV overgenomen, een bedrijf dat zich richt op de productie van spuit- en straalcabines. Eind 2014 werd hierbij ook Airblast-Abrasives BV opgericht. Dit bedrijf focust zich volledig op de verkoop van het straalmiddel, dat door KaiTai wordt geproduceerd.

Loco-burgemeester van Alkmaar Jan Nagengast is blij met de komst van de Chinese reus: “Airblast Groep is een groeiende speler op de markt, die zowel fysiek als in ondernemersklimaat de ruimte moet hebben om te groeien. Dit kan hier op het business park Boekelermeer, het beste bedrijventerrein van Nederland. Momenteel spelen er veel positieve ontwikkelingen op de Boekelermeer. Zo komt het energy innovation park hier en wordt de nieuwe aansluiting aan de A9 gerealiseerd. Airblast maakt deel uit van de ontwikkeling en is dus een aanwinst voor het business park.”

ABV heeft inmiddels 30 vestigingen wereldwijd, waaronder vestigingen in China (20), Australië (3), Singapore, Maleisië, Indonesië, Emiraten, Qatar, Saoedi Arabië en Nederland.

Thijs Pennink van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord prijst de relocatie: “Uit het onderzoek van fDi Magazine is gebleken hoe interessant deze regio is voor investeringen. De komst en expansie van dit internationale bedrijf onderstreept dit. Als partner van het landelijke Invest in Holland netwerk zetten wij ons dagelijks in om de banden met dit soort bedrijven te onderhouden en uiteindelijk deze successen te kunnen vieren.”

image003 image001