DataChecker zet in op groei en kiest voor Capital A

Het Nederlandse bedrijf DataChecker kan de internationale ambities verder uitrollen, dankzij een intensieve samenwerking met investeringsmaatschappij Capital A Investment Partners. Ondanks overweldigende belangstelling uit binnen- en buitenland, geeft de persoonlijke klik met de Nederlandse investeringsmaatschappij de doorslag. Marktlink begeleidde de transactie. Eén van de pioniers die het bedrijf 13 jaar geleden heeft opgericht, Joe Bloemendaal, is de nieuwe CEO.

DataChecker heeft ruim 10 jaar ervaring op het gebied van online verifiëren van persoons- en bedrijfsgegevens in zowel Nederland als het buitenland. Vanuit ruime ervaring en up-to-date expertise adviseert DataChecker haar klanten en partners onder andere over de diverse mogelijkheden voor het identificeren van personen en/of organisaties. DataChecker won in 2021 de Gazellen Award voor het snelst groeiende bedrijf. DataChecker heeft 21 mensen in dienst en mag onder andere Randstad en International Creditcard Services tot klant rekenen.

Capital A is gekozen uit meerdere partijen. Aandeelhouder en oprichter Walter Codée: “Vanuit de ambitie en het geloof dat het platform nog sterk kan groeien de aankomende jaren, hebben wij gekozen voor een financiële partner om zelf aan het roer te staan van onze ontwikkeling en de daaruit voortvloeiende vervolgstappen. Mede tot stand gekomen door corona is er sprake van een online revolutie. Steeds meer identificatie moet online en op afstand plaatsvinden. Momenteel groeien wij 50% per jaar en willen wij via een buy-and-build strategie doorgroeien. Capital A heeft op dit vlak een bewezen trackrecord.

Industrial leader online identificatie
Eén van de mensen die het bedrijf in 2009 mede oprichtte is terug aan boord. Joe Bloemendaal vertrok in 2012 en heeft zich in de tussenliggende jaren ontwikkeld tot industrial leader op het gebied van online identificatie. Hij vergaarde zijn kennis onder andere als strateeg bij Mitek Systems en Asignio. Met zijn expertise is nu een rol als CEO voor hem weggelegd en krijgt hij de dagelijkse leiding in handen. Walter Codée blijft bij de organisatie betrokken en verlegt zijn focus naar business development en strategie.

Bloemendaal: “Sinds corona is het steeds meer ‘work from home, live from home’. De online trend bestaat echter al veel langer en het onderwerp ‘online en identity’ leeft enorm. Het is niet idioot om te denken dat DataChecker de komende jaren een groei van 50-100% per jaar kan overleggen. De verwachte omvang van de markt in 2023 is zo’n 4 miljard euro. We zijn in Nederland absolute marktleider in ‘right to work checks’ en trekken die business ook door naar het buitenland. Daarnaast concentreren we ons op new business, zoals gambling, en een digitale servicestraat binnen sectoren die er nog veel meer uit kunnen halen: zoals verzekeraars en voetbalclubs.

Overnamespecialist Luc Keltjens begeleidde de transactie vanuit Marktlink: “DataChecker is een mooi voorbeeld van een sterk groeiend technologiebedrijf waar bovengemiddeld veel interesse voor is. Dit komt door de combinatie van sterk, ervaren management, eigen technologie en schaalbaarheid in het business model. Bovendien wordt de groei gestimuleerd door nieuwe wet- en regelgeving. Het mooie aan deze deal is dat de persoonlijke match uiteindelijk de doorslag heeft gegeven. Er was meteen een klik aan tafel. Wij zijn verheugd dat we de aandeelhouders van DataChecker hebben begeleid bij deze mooie transactie en wensen hen veel succes in de toekomst.