De Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach op 11 april in Haarlem

Het Haarlems Oratoriumkoor Kennemerland geeft uitvoering in de Philharmonie Haarlem

Oratoriumkoor Kennemerland 1Het Oratoriumkoor Kennemerland uit Haarlem voert op vrijdag 11 april 2014 de Johannes-Passion van J.S.Bach uit, in de Philharmonie Haarlem. Het meer dan 100 jaar oude koor wordt hierbij begeleid door het Promenade Orkest en Gerrie Meijers op het orgel. Voor de solopartijen zijn vijf jonge professionele solisten aangetrokken. De uitvoering staat onder leiding van de vaste dirigent Annelies Smit.

De Johannes-Passion (BWV 245) van Johann Sebastian Bach is een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus volgens het evangelie van Johannes. Bach schreef deze passie in 1724 voor Goede Vrijdag. Later heeft hij diverse wijzigingen in zijn compositie aangebracht, zodat er tegenwoordig vier verschillende versies bestaan. Op 11 april zal in de Philharmonie Haarlem het oorspronkelijke werk van Bach worden uitgevoerd. De Joahannes-Passion wordt vaak vergeleken met de Matthäus-Passion, die Bach enkele jaren later schreef. In vergelijking hiermee is de Johannes-Passion muzikaal wat feller, maar tegelijkertijd ingetogener. Tussen het stralende openingskoor en het hoopvolle slotkoraal ontvouwt zich het meeslepende lijdensverhaal, waarbij Bach alle theologische nuances feilloos in muziek omzet.

Koor en dirigent
Het Oratoriumkoor Kennemerland is een gemengd koor en bestaat uit 70 zangers. Speciaal voor de uitvoering op 11 april is het koor aangevuld met 13 projectleden. Het repertoire van dit zeer goed aangeschreven koor bestaat voornamelijk uit oratoria en andere grote koorwerken. Zoals o.a. Die Schöpfung van Haydn, Verdi’s Requiem en de Messiah van Handel. Die laatste heeft het koor al 36 maal met succes uitgevoerd. Jaarlijks treedt het koor ook op tijdens het zogenoemde Korenlint in Haarlem. Hun concertuitvoeringen vinden vrijwel altijd plaats in de Grote Zaal van de Philharmonie. Ook treedt het Oratoriumkoor Kennemerland met enige regelmaat op in kerken in Haarlem en in de regio. De dirigent van het Oratoriumkoor Kennemerland, Annelies Smit, is afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium. Door het volgen van verschillende masterclasses bij gerenommeerde internationale dirigenten heeft zij zich verder geprofessionaliseerd.

Orkest en solisten
Het Promenade Orkest is in 2004 opgericht en bestaat uit musici van het opgeheven Nederlands Promenade Orkest. Het orkest is gespecialiseerd in de professionele begeleiding van amateurkoren. Vanaf de oprichting tot nu heeft het orkest een schat aan koormuziek begeleid. De vele lovende reacties na uitvoeringen door het hele land zijn het overtuigende bewijs dat het orkest zowel artistiek als organisatorisch een goede koers vaart. De solopartijen van de Johannes-Passion worden gezongen door de professionele zangers: Florien Hilgenkamp – sopraan, Robert Kuizenga – countertenor, Jeroen de Vaal – tenor en de twee bassen: Frans Huijts en David Visser.

Aanvang en kaarten
Het concert in de Philharmonie Haarlem op 11 april begint om 20:15 uur. De toegangskaarten aan de kassa van de Philharmonie bedragen € 35,- per stuk, jongeren t/m 18 jaar: € 17,50 inclusief garderobe en een consumptie. Via leden en de website van het koor; www.koor-kennemerland.nl, betaalt u € 30,-

Klik hier voor het PDF afficheOratorium Koor Kennemerland Messiah concert 2010-2