Derde generatie Handelsonderneming Versluis neemt stokje volledig over

Bas en Boudewijn Versluis hebben Handelsonderneming Versluis uit Barendrecht volledig overgenomen. De broers bezaten samen al een derde van de aandelen van het familiebedrijf en hebben hun twee ooms nu uitgekocht. Marktlink Fusies en Overnames heeft de broers bij het overnametraject van het familiebedrijf begeleid. De derde generatie staat nu aan het roer bij de importeur van doe-het-zelfproducten en schilderbenodigdheden.

De broers spraken vijf jaar geleden hun wens uit om het familiebedrijf helemaal over te nemen. Zij hadden toen de dagelijkse leiding al in handen. Via de accountant liepen gesprekken over overname enkele jaren, maar de partijen kwamen er niet uit. Pas toen de twee broers de bedrijfsovernamespecialist inschakelden, kwam er echt schot in de zaak.

Bas Versluis: “Zonder Marktlink was dit nooit geluk. Zij zorgden ervoor dat de emoties uit de onderhandelingen werden gehaald. Onze adviseurs dwongen de verkopers om zich ook te laten adviseren en daarna kon er zaken worden gedaan.’’

Hun vader, die zijn aandelen eerder overdeed aan zijn zoons, kwam met het idee om het bureau erbij te halen. “Nadat we uiteindelijk van onze ooms de vraagprijs te horen kregen wisten we één ding 100 procent zeker. Hier gaan wij zelf niet uitkomen en moeten specialisten aan het werk!”, aldus Bas Versluis.

De overnamespecialist kwam zes maanden geleden in beeld bij de handelsonderneming. Zoals vaker voorkomt, is een familieoverdracht complex qua financiën en emoties. Daarom is geadviseerd om ook meteen het onroerend goed over te nemen. “Je kan beter nu alles afhandelen binnen de familie, in plaats van dat je over een aantal jaren weer met elkaar om tafel moet”, aldus Michiel Knubben, adviseur bij Marktlink.

In het proces is regelmatig samengewerkt met externe partijen waaronder de accountant en de fiscalist. Na diverse gesprekken met banken, bleek huisbankier ING Bank de juiste partner voor de toekomst. ING Bank, die ook de overname naar de 2e generatie had gefinancierd, kende het bedrijf en de ondernemers al langer en handelde vanaf het eerste gesprek professioneel en snel. Op cruciale momenten in het proces acteerde ING Bank flexibel en meedenkend.

Projectleider Ronald van der Graaf: “Het waren intensieve onderhandelingen en in de vooraf uitgedachte overnamestructuur zat voor alle partijen een grote uitdaging. Het is geweldig als het dan lukt en de handtekeningen bij de notaris worden gezet.

Over Handelsonderneming Versluis
De firma Versluis zit landelijk in de top-5 van het segment. Het heeft een distributiecentrum van 5000 vierkante meter en levert 6000 artikelen in verf-, onderhoud- en klusbenodigdheden aan ruim 1000 winkeliers en professionele eindgebruikers. Door de overname betekent het dat de bekende Jan Versluis en zijn broer Bert nu uit de zaak weg zijn. Bas Versluis: “Ome Jan is een bekende in het wereldje. Echt een icoon van het bedrijf. Daar zijn we trots op. Zeker ook op opa, die het bedrijf zeventig jaar geleden begon.

Na een aantal keer te zijn verhuisd, is het handelsbedrijf inmiddels ruim tien jaar gevestigd in een bedrijfspand aan de Flensburg 11 te Barendrecht, direct langs de A29. Er werken 25 medewerkers. Versluis importeert doe-het-zelf producten en schilderbenodigdheden en verkoopt dit in heel Nederland aan retailers, retailketens en professionele gebruikers (B2B). Enkele bekende merken van het bedrijf zijn: Veba, Mondial, Flensburg, Den Braven, Alabastine, Bison, Griffon, Perfax en Pattex. De directie van Versluis streeft naar een duurzame relatie met haar klanten en het leveren van échte toegevoegde waarde (ontzorgen). Door het leveren van een hoog serviceniveau met daarbij een goede prijs-kwaliteit verhouding onderscheidt Versluis zich in de markt en hoopt Versluis bij te dragen aan het succes van haar klanten.