Disselhorst Metaal uit Raalte wisselt van eigenaar

Guido Slump (l) en Henk Jacobs (r)
Guido Slump (l) en Henk Jacobs (r)

Disselhorst Metaal uit Raalte komt in handen van ondernemer Guido Slump. Marktlink Fusies & Overnames begeleidde de transactie die vandaag wordt bekendgemaakt. De ondernemer neemt de aandelen van het metaalverwerkende, in plaatmateriaal gespecialiseerde, bedrijf over van Henk Jacobs. Jacobs verkocht jaren geleden zijn andere bedrijf, Disselhorst Installatie Techniek, al aan Winkels Techniek in Enschede.

Disselhorst metaal is toeleverancier aan onder meer machinebouwers, winkelinrichters, kastenbouwers, CV ketelbouwers, medische diagnose systeem bouwers en de gespecialiseerde bouwindustrie. Met een zeer modern machinepark is de onderneming in staat om vele vormen van bewerkingen uit te voeren, waaronder lasersnijden, ponsen, zetten, lassen en poedercoaten. Doordat de onderneming beschikt over een eigen assemblage en montageafdeling is de metaalbewerker in staat complete eindproducten te leveren.

Disselhorst Metaal is goed voor een omzet van ruim €6 miljoen. De verwachting is dat de omzet als het gevolg van de overname groeit naar €10 miljoen. Ondanks de crisis wil Guido Slump de onderneming met zijn ervaring en contacten naar een hoger plan tillen. Door middel van een recent afgewikkeld LEAN traject is de onderneming momenteel zeer efficiënt georganiseerd. De focus van de nieuwe eigenaar ligt in de eerste maanden op het toevoegen van waarde door uitbreiding van het dienstenpakket met engineering, assemblage en logistiek. “In deze zeer concurrerende markt moet je niet willen concurreren op prijs”, aldus Slump. “Het is juist belangrijk om de problemen van afnemers te ondervangen met oplossingen, die het voor beide partijen aantrekkelijk maakt om langdurig samen te werken”.

Disselhorst Metaal heeft op dit moment een kleine 50 mensen in dienst. Het bedrijf heeft in 2008 en 2009 behoorlijk last gehad van de financiële crisis. Ondanks de crisis is de onderneming blijven investeren in vernieuwing en kon het personeel gespaard blijven. Verkoper Henk Jacobs: “Waar veel andere bedrijven in 2009 mensen lieten gaan, hebben wij er bewust voor gekozen om de mensen aan ons te binden. Door het verwachte tekort aan technisch personeel hebben wij in die tijd veel goodwill gecreëerd bij ons personeel en zijn ze bereid een stap extra te zetten”.

Lang gekoesterde wens

Afkomstig uit een ondernemersfamilie, stroomt bij Guido Slump het ondernemersbloed al jaren door de aderen. “Sinds mijn contact met Marktlink Fusies & Overnames, die de verkopende partij adviseerde, is het proces in een stroomversnelling gekomen en hebben we binnen enkele maanden het gehele verkoopproces doorlopen. Met de overname van Disselhorst Metaal gaat een lang gekoesterde ondernemingswens in vervulling”, aldus Slump. “Na jarenlang internationaal op bestuursniveau gewerkt te hebben bij ondernemingen zoals Antonius Vessel Heads en Fico, ging toch steeds meer ondernemersgevoel prikkelen.”

Verkoper Jacobs is van de generatie ‘baby-boomers’ en geeft met zijn 67 jaar het stokje nu over aan een nieuwe generatie. Zoals bij veel aandeelhouders was bij de verkoop van de onderneming het doel niet zuiver financieel. “Ik ben blij dat ik een kundige koper heb gevonden, die wil investeren in het bedrijf en het personeel. Ik heb er vertrouwen in dat hij de onderneming naar een hoger plan kan brengen.”