Doxa en InQuest bundelen krachten

Het in Den Haag en Antwerpen gevestigde InQuest is deze maand met het Haags/Tilburgse Doxa gefuseerd. Door het samenvoegen van deze twee organisaties ontstaat er een stabiele en breed gespecialiseerde personeelsbemiddelaar die zowel in de non-profit als de profit sector sterk vertegenwoordigd is. De twee bedrijven gaan door met eigen labels onder de Actos Groep, onder leiding van Eric Sweens, Marc Brugman, Dannis de Redelijkheid en Peter Kamphuys. De fusie is tot stand gekomen door de bemiddeling van Marktlink Fusies & Overnames.

Kennis bundelen
InQuest, opgericht in 1999, is bemiddelaar op het gebied van inkoop- en SCM-professionals. Doxa richt zich, sinds haar oprichting in 2002, op het detacheren van communicatiespecialisten. Een aantal jaren later is bemiddeling in HR-specialisten toegevoegd en ook bemiddeling in de bouw en techniek onder de naam DEMTflex. Door de fusie ontstaat er een personeelsbemiddelaar met vier specialismen die de markt beter kan bedienen. Al vele jaren is er een goede werkrelatie tussen beide partijen. “Beide bedrijven zijn nagenoeg even groot en richten zich zowel op de overheid als de private sector”, licht algemeen directeur Eric Sweens toe. “Door deze fusie willen wij een sterke combinatie in de markt zetten”.

Hetzelfde aanspreekpunt
Beide bedrijven hebben een vestiging in Den Haag. Deze vestigingen worden samengevoegd. Doxa heeft ook een kantoor in Tilburg en InQuest is tevens gevestigd in Antwerpen, van waaruit de Belgische markt wordt bediend. Opdrachtgevers en kandidaten zullen weinig merken van de fusie. Commercieel directeur Marc Brugman legt uit: “De labels, de vestigingsplaatsen en de manier van werken blijven ongewijzigd. Het idee achter de fusie is dat we samen meer kunnen bereiken. De gezichten wijzigen niet, men houdt het vaste aanspreekpunt in de vorm van de vertrouwde adviseur of consultant.

Buy-and-build
Bij de fusie alleen zal het niet blijven. Het management ziet volop kansen in de markt en is voornemens om ook door middel van acquisities te groeien. InQuest-oprichter Peter Kamphuys: “Met de fusie van InQuest en Doxa is een onderneming met een stevige basis gecreëerd waarop verder gebouwd kan worden. Samen met het managementteam hebben wij een aantal nichemarkten geselecteerd waar wij ons in de toekomst op willen focussen en ons marktaandeel, naast organisch, ook door middel van acquisities willen laten groeien.

Actos Groep
Alle vertrouwde labels worden gebundeld onder de Actos Groep (www.actosgroep.nl). Naast InQuest, Doxa Communicatie, Doxa HR, DEMT-flex en In2Talent (onderdeel van InQuest) wordt ook het marketing- en communicatiebureau Webtraders een van de labels van de Actos Groep. In 2017 wordt een groei naar eengroepsomzet van €27 miljoen verwacht en zijn er naar verwachting ruim 350 professionals gedetacheerd, door 40 interne medewerkers.

Doxa en InQuest hebben zich in de fusie laten begeleiden door Marktlink Fusies en Overnames. Volgens overnamespecialist Vincent Pastoor is de transactie extra bijzonder omdat het een zuivere fusie betreft: “Vaak zie je dat wanneer twee bedrijven samengaan er toch bepaalde aandeelhouders (gedeeltelijk) uitgekocht worden, waardoor het feitelijk een overname betreft. Deze fusie betrof twee ondernemingen van gelijke omvang, waarmee de aandeelhouders van zowel Doxa als InQuest beiden 50% van de aandelen in de groep hebben verworven. Hiermee profiteren alle aandeelhouders van de toekomstige synergie.