Eerste Vinyl Album Top 50 na 28 jaar gelanceerd in Haarlem Vinylstad

Giel Beelen tijdens Vinyl 50. Foto door PressrecordAfgelopen maandag heeft VINYL50 haar eerste top 50 albumlijst op basis van elpeeverkopen gelanceerd in Vinylstad Haarlem. Dit in het bijzijn van onder andere Giel Beelen en Ad Visser.

In een goed gevuld Patronaat Haarlem werd bekendgemaakt dat Alt-J er met de allereerste nummer één notering van de nieuwe Top 50 vandoor gaat met het album ‘This Is All Yours’. Het album ‘Lobi da basi’ van Typhoon was de hoogste genoteerde Nederlandse inbreng. Emile Landman’s ‘Colours and their Things’ was op nummer 5 het hoogste debuutalbum. De volledige lijst is wekelijks terug te vinden op www.vinyl50.nl.

De kick-off van VINYL50 vond plaats in samenwerking met ‘Gitaarlem’ en Haarlem Marketing. Haarlem Marketing organiseerde voorafgaand aan de allereerste Vinyl50 lijstpresentatie een beknopte perspresentatie rondom de Haarlemse pop- en muziekindustrie in het Patronaat. Presentator Giel Beelen benadrukte de rol van Haarlem als pop- én vinylstad met een sterke muziekindustrie. Kenmerkend hiervoor zijn o.a. Record Industry, de grootste vinylfabriek van Europa, Haarlem Vinylstad, de Haarlemse podia, het grote aanbod aan artiesten en muzikaal talent uit Haarlem en het initiatief Gitaarlem. Daarna was het de beurt aan de VINYL50-organisatie voor de officiële lancering van de hitlijst.

Vinyl50
Het is voor het eerst in 28 jaar dat de officiële vinyl albumlijst in Nederland wordt gepubliceerd. In oktober 1986 hield de toenmalige albumlijst op te bestaan als ‘exclusief vinyl domein’: de verkoop van cd’s bepaalde vanaf dat moment meer en meer de albumlijst, totdat het in 1991 helemaal gedaan was met de lp.

De lijst wordt samengesteld aan de hand van verkoopdata van onafhankelijke platenzaken, evenals de verkopen van ketens als Concerto/Plato en Velvet. De organisatie verwacht op korte termijn een nog verdere aanwas van zich aansluitende winkels.

Ad Visser tijdens de Vinyl50 lancering. Foto door PressrecordOp de website is meer terug te vinden dan alleen maar de wekelijkse publicatie van de Top 50. De website biedt naast de hitlijst ook een keur aan columns van artiesten, evenals recensies en nieuws. Ook is er binnenkort een overzicht van nieuwe releases beschikbaar. De lijst is ontstaan op initiatief van muziekprofessional Peter Funke: “Het hele vinylverhaal is fascinerend. Wij denken met deze lijst een nieuw platform te bieden aan een stuk nostalgie dat zich mag verheugen op een nieuwe populariteit.”

Over ‘Gitaarlem’
Gitaarlem is het initiatief van cabaretduo Joost en Daan Speelman en 3FM DJ Giel Beelen. Samen bedachten zij het concept om met een speciaal voor Gitaarlem gebouwde gitaar langs 12 Haarlemse artiesten te reizen. Met de liedjes die daaruit voortkomen willen zij zoveel mogelijk geld ophalen voor de stille ramp in het kader van 3FM Serious Request en het Glazen Huis dat in december van dit jaar in Haarlem staat. Stichting Gitaarlem borduurt hierop voort en is opgericht met als doel de Haarlemse muziekscene en -industrie zo goed mogelijk te verbinden en op landelijk niveau te profileren.