Facto Geo Meetdienst en Geomij bundelen krachten

Marktlink Fusies en OvernamesFacto Geo Meetdienst (hierna te noemen: Facto), het grootste onafhankelijke Nederlandse geodetisch ingenieursbureau, en branchegenoot Geomij bundelen hun krachten. Geo Service Beheer B.V., houdstermaatschappij van Facto B.V., heeft overeenstemming bereikt over de overname van 100% van de aandelen Geomij B.V. gevestigd in het Limburgse Posterholt. Hiermee verstevigt Facto haar marktpositie en creëert het met ca. 140 medewerkers een totale landelijke dekking.

Geomij is een zelfstandig opererend ingenieursbureau met ruim 30 jaar ervaring met een specialisatie in landmeetkunde, maatvoerings- en uitzetwerkzaamheden, geo-informatie en leidingregistratie. De onderneming opereert met name in het zuiden van Nederland. Om verdere groei te bevorderen en duurzame continuïteit te waarborgen van het vakmanschap, vonden de directie en aandeelhouders van Geomij nu het juiste moment om de onderneming over te dragen aan een strategische partij.

Deze strategische partij werd Geo Service Beheer B.V., eigenaar van Facto B.V., een geodetisch ingenieursbureau dat maatwerk biedt op het gebied van geodesie en dat als onafhankelijke specialist in de sector wordt beschouwd met een grote diversiteit aan opdrachtgevers. De orderportefeuille spreidt zich uit over heel Nederland, maar in mindere mate zuid Nederland. Directeur eigenaar Fred Janssen heeft de wens om de landelijke dekking en marktpositie verder te versterken.

Gezien de potentiële synergievoordelen en goede onderlinge relatie van Fred Janssen met de aandeelhouders en directeur John Jansen van Geomij, kwamen partijen snel tot de conclusie dat een overname door Facto de beste optie zou zijn. Geomij zal als zelfstandige entiteit blijven opereren onder de directie van John Jansen. De specialisten van Facto en Geomij bieden hiermee een volledig pakket landmeetkundige en geo-informatie diensten aan. Daar waar mogelijk worden de synergievoordelen benut. John Jansen: “Door de schaalvergroting kan de kwaliteit en flexibiliteit van onze dienstverlening behouden blijven.”

Met de overname versterkt Facto niet alleen haar marktpositie, maar zorgt hiermee in het geo-vakgebied ook voor het behoud van vakmanschap. Beide bedrijven zijn actief in een kleine niche markt waarin vakmanschap zwaar weegt. De combinatie van beide bedrijven bundelt specialisten en daarmee het unieke vakmanschap. De overname past in de langetermijnstrategie van Fred Janssen die de bundeling van vakkennis in oktober 2014 reeds een versnelling gaf door de overname van HFEMetrio, met vestigingen in Haarlem en Arnhem. Fred Janssen: “Ik geloof in de combinatie van vakmanschap en professionaliteit.”

Marktlink Fusies en Overnames B.V. heeft namens Fred Janssen de transactie begeleid. Van de onderhandelingen tot en met overdracht bij de notaris. Tom Beltman van Marktlink: “Fred is ondernemender en energieker dan veel ondernemers die wij dagelijks tegen komen. De overname van Geomij is een perfect voorbeeld hoe twee specialistische organisaties actief in dezelfde nichemarkt vanuit wederzijds respect en een gedeelde strategische toekomstvisie van concurrent in het verleden als partners de toekomst in gaan”.