Famostar behoudt identiteit na overname beursgenoteerde verlichtingsspecialist

Famostar sluit zich aan bij F W Thorpe Plc

De Velpse specialist op gebied van noodverlichting Famostar Emergency Lighting BV (Famostar) is eind vorige maand overgenomen door F W Thorpe Plc (Thorpe), producent van verlichting voor de professionele markt. De overname werd aan de kant van de verkopers begeleid door Marktlink Fusies & Overnames.

Famostar is al sinds 1956 een begrip in Nederland op het gebied van noodverlichting. Het bedrijf heeft diverse innovaties op haar naam staan en zoekt aansluiting bij Thorpe om te kunnen profiteren van de sterke reputatie van Thorpe op het gebied van productontwikkeling. Bij het bedrijf uit Velp (Gelderland) werken 31 mensen.

Verkopend directeur-eigenaar Herold Boertjens: “Famostar is een gezond en innovatief bedrijf met veel potentieel en ambitie. Met oog op continuïteit en om de groei van de onderneming een extra impuls te geven zijn we op zoek gegaan naar een sterke partner, waarbij wij onze eigen identiteit konden behouden. Die partner hebben we gevonden in Thorpe.

Verlichting door synergie
Thorpe richt zich op lange termijn groei en stabiliteit, met innovatieve en onderscheidende producten ondersteund door ervaren customer service. In 2015 trad Lightronics uit Waalwijk ook al toe tot de Thorpe groep. CEO van Thorpe, Mike Allcock: “Al onze groepsbedrijven zijn sterke, zelfstandige bedrijven met een eigen onderscheidende marktpropositie. De kracht van het collectief zit in de synergievoordelen, die ontstaan door het delen van het sterke technologische platform van de groep. Famostar sluit hier perfect bij aan.

Thorpe is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van professionele verlichting. Het bedrijf is in 1936 opgericht door de familie Thorpe, die nog steeds actief deel uitmaakt van de onderneming en tevens een belangrijke aandeelhouder is. Thorpe heeft een omzet van €120 miljoen en is beursgenoteerd aan de London Stock Exchange. De verlichtingsspecialist heeft ruim 700 medewerkers en bestaat uit zeven zelfstandige bedrijven, die zich ieder richten op specifieke marktsegmenten.

Het huidige management van Famostar blijft aan en zal intensief samenwerken met zusterbedrijf Lightronics. Beide bedrijven opereren zelfstandig binnen de Thorpe-groep. Fredrik Jonker van Marktlink Fusies & Overnames: “De overname van Famostar biedt Thorpe een extra footprint op het Europese vasteland en men vergroot hiermee tevens haar product portfolio. Samen met de directie hebben we tijdens het verkoopproces met meerdere partijen gesproken en uiteindelijk was er met Thorpe de beste fit. Zowel Thorpe en Famostar zijn multi-generatie-familiebedrijven. Thorpe begreep heel goed dat het belangrijk is om de legacy van Famostar voort te zetten met behoud de eigen identiteit.