Findyour Equity Partners verstevigt positie kantoormarkt door overnames van Backshop en Rillstab

Backshop B.V., adviseur en leverancier van ergonomische artikelen uit Rotterdam, en Rillstab Nederland B.V., producent van kantoorbenodigdheden uit Breda, zijn overgenomen door investeerder Findyour Equity Partners BV. (Findyour). Nadat in 2020 Europel Business Products al werd overgenomen, geeft Findyour met de overname van Backshop en Rillstab verder invulling aan de ingeslagen buy-and-buildstrategie. Door de overnames ontstaat een groep met 25 werknemers, met een collectieve omzet van 10 miljoen euro.

Rillstab, opgericht in 1960, produceert onder andere een scala aan presentatiemiddelen, zoals showalbums, schrijfmappen en zelfklevende A4-etiketten. Het bedrijf telt 14 werknemers en produceert voornamelijk onder de eigen merken Rillstab en Rillprint, voor mkb-bedrijven, groothandels en speciaalzaken. De ontwikkeling en productie vindt volledig plaats in Nederland, waardoor de onderneming een unieke positie in de keten heeft.

Backshop was 25 jaar geleden een van de eerste bedrijven in Nederland die zich volledig richt op ‘de mens achter de computer’. Met een team van 5 mensen adviseert het bedrijf computergebruikers over een gezonde werkplek, waarbij het ook producten levert die bijdragen aan een gezonde en ergonomische werkomgeving.

Alex Rodi, oud-eigenaar van Backshop zocht een geschikte overnamekandidaat. Via het eerder overgenomen Europel kwam hij in contact met Findyour, waar hij al snel een ‘klik’ mee had. Onderlinge overeenstemming over de toekomst van het bedrijf was volgens Rodi een belangrijke reden om met Findyour in zee te gaan: “Ik hecht er waarde aan dat de cultuur van mijn bedrijf in stand blijft en mijn management het bedrijf door kan zetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij samen met Findyour de organisatie naar de volgende fase zullen leiden.

In tegenstelling tot Rodi was Joost Klaassen, inmiddels oud-eigenaar van Rillstab, niet op zoek naar een overnamepartij. Door de samenwerking tussen Europel en Rillstab kwam ook hij in contact met de ondernemers achter Findyour, de nieuwe eigenaar van Europel. Tijdens de gesprekken die volgden ontstond het idee om na dertig jaar afscheid te nemen van zijn bedrijf en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Klaassen: “De doorslag voor de verkoop aan Findyour was dat ik ervan overtuigd ben dat de bedrijven elkaar uitstekend aanvullen. Bovendien is de toekomst van mijn bedrijf nu geborgd, waarbij ik er vertrouwen in heb dat de normen en waarden zoals we die als familiebedrijf kennen, in stand blijven.

Toekomstige marktleider
Findyour is al langer actief in de markt voor kantoorbenodigdheden, en wil daarbij zijn focus verleggen. “Door de unieke positie van beide bedrijven en de synergiën met Europel kunnen we onze marktpositie verder versterken,” aldus Wout Jan Wessels Boer van Findyour. “Onze doelstelling is om de aankomende jaren een leidende speler te worden op het gebied van ergonomie, presenteren en etiketten. Onze ervaring op het gebied van internationale handel en e-commerce sluit uitstekend aan om die doelstelling te realiseren.

Backshop en Rillstab houden hun bedrijfsnaam en identiteit, en voor het personeel van beide bedrijven hebben de overnames geen gevolgen. Wessels Boer: “Wel gaan we aan de achterkant voor synergie zorgen, bijvoorbeeld door naar één logistiek systeem en backoffice toe te werken.” Daarnaast kijkt Findyour naar verdere uitbreiding in dit marktsegment: “De komende tijd verwacht ik meer overnames. Veel bedrijven in de kantoormarkt worden geleid door mensen die richting de pensioengerechtigde leeftijd gaan. De ervaring leert dat ze graag met ons in gesprek gaan.