Gebruik voedingssupplementen bij hondeneigenaren nog niet doorgedrongen

Gezondheid hond erg belangrijk voor bijna 90% van hondeigenaren

Voedingssupplementen zijn nog geen gemeengoed onder hondeigenaren. Alhoewel liefst 54% van de honden last heeft van het spijsverteringskanaal waagt slechts een paar procent van de hondenbezitters zich aan probiotica – goede bacteriën in de vorm van voedingssupplementen die een positieve invloed hebben op de gezondheid door een verbetering van het evenwicht van de microflora in de darm.

Dit en meer blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder ruim 1000 Nederlandse hondeigenaren. Het onderzoek is verzorgd door onderzoeksbureau Valuewait in opdracht van Fidavet, een merk in gezondheidsproducten waaronder probiotische voedingssupplementen.

Bijna negentig procent (87%) van de Nederlandse hondeigenaren vindt de gezondheid van zijn hond net zo belangrijk als zijn eigen gezondheid of zelfs belangrijker. De hondenbezitters zijn bijna unaniem (94%) in hun oordeel dat je proactief voor de gezondheid van de viervoeter moet zorgen.  De eigenaren doen dit door goede voeding voor de hond te kopen, veel met het dier te bewegen en extra aandacht te geven.

Voedingssupplementen zijn echter de grote onbekende bij de hondenliefhebber. Zeven op de tien heeft bijvoorbeeld geen weet van probiotica als oplossing voor de problemen met het spijsverteringskanaal van de viervoeter. Eenmaal geïnformeerd over de werking, overweegt bijna drie kwart van de hondenliefhebbers het middel als oplossing voor deze kwaaltjes.

Spijsvertering

De probiotische en prebiotische producten van Fidavet zijn verkrijgbaar in de vorm van eetbare pasta, gelatinecapsules of voedingssupplementen. Allen helpen het evenwicht van de microflora in het darmkanaal van de hond te onderhouden in verschillende situaties.

“Darmklachten bij honden zijn het resultaat van een verstoring van het evenwicht in de microflora van het darmkanaal, vaak veroorzaakt door het eten van afval, door stress, door plotselinge veranderingen in voedingspatroon, door bacteriële infecties of door het gebruik van antibiotica”, legt Karen King, Internationaal productmanager van Fidavet uit. “Onze producten combineren de werking van de probiotica met bewezen prebiotische agenten, fructo-oligosacchariden (FOS) en mannan-oligosacchariden (MOS). De synergetische actie tussen de probiotica en prebiotica zorgt er voor dat het evenwicht van de microflora bij honden wordt bevorderd, waardoor het darmkanaal minder geschikt wordt voor schadelijke bacteriën.”

Hond als bedpartner
De verzorgende houding van de Nederlander, wanneer het honden aangaat, komt niet uit de lucht vallen. 46% van de ondervraagden beschouwt zijn hond als zijn beste vriend en een derde van de hondeigenaren geeft zelfs aan evenveel van zijn hond te houden als van hun partner. De liefde houdt niet op bij de slaapkamer. Bijna 40% van de eigenaren deelt af en toe het bed met de viervoeter. 13% heeft zelfs een vaste plek voor de hond ingeruimd in bed.

Uit het onderzoek blijkt dat hondeneigenaren zich ook in het dagelijks leven laten leiden door hun huisdier. Een kwart van de bezitters gaat vanwege de huisvriend niet of nauwelijks op vakantie, terwijl 33% zich in allerlei bochten wringt om de hond mee te kunnen nemen op reis.

Fidavet producten zijn zonder recept verkrijgbaar bij dierenartspraktijken in Nederland.