Gemeenten slaan handen ineen voor de ontwikkeling applicatie Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)

Na een jaar lang intensief ontwikkelen wordt per 15 april de nieuwe BAG-applicatie Vertex Objecten gelanceerd. Dit is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen initiator Processfive uit Alphen a/d Rijn en zes gemeenten: Den Haag, Nijkerk, Meppel, Rotterdam, Schiedam en Zaanstad. De applicatie is gericht op de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en ontstaan uit ontevredenheid met het huidige BAG-aanbod. Veel gemeenten vinden dit technologisch sterk verouderd en te duur.

Drie redenen om over te stappen
De BAG bevat alle adressen en gebouwen van Nederland en wordt voor vrijwel elk gemeentelijk proces gebruikt. Maar ook hulpdiensten, nutsbedrijven en instanties als de Kamer van Koophandel raadplegen de BAG voor bijvoorbeeld locatiebepaling bij hulpverlenen en het inschrijven van bedrijven en huishoudens op specifieke adressen. Het verouderde aanbod in verhouding tot de prijs waren overigens niet de enige bezwaren. Ook de toenemende leveranciersafhankelijkheid speelde een rol. Deze gecombineerde punten waren voor zes gemeenten reden om deel te nemen aan het BAG-ontwikkelproject van Processfive.

‘Niet langer afhankelijk’
De komst van BAG 2.0 was voor ons een natuurlijk heroverwegingsmoment,” aldus Pieter de Ruijter, procesmanager stadsbeheer bij gemeente Rotterdam. “Wij houden graag zelf de regie in handen en willen dus niet afhankelijk zijn van één aanbieder. Veel betalen voor gedateerde technologie: dat wilden we niet langer. We zijn dan ook blij dat Processfive samen met ons en vijf andere gemeenten een eigentijdse oplossing heeft ontwikkeld. Een applicatie die in de basis geschikt is voor Integraal Objectbeheer van meerdere basisregistraties. Daarbij werd rekening gehouden met onze wensen en is nieuwe technologie toegepast. Bovendien zijn we hierdoor niet meer buitenproportioneel afhankelijk van kostbare licenties en updates.

Voor en door BAG beheerders ontwikkeld
Rogier Noordam, consultancy-manager bij Processfive: “De applicatie voldoet uiteraard aan alle wet- en regelgeving, maar is volledig praktijkgericht ontwikkeld. Samen met beheerders en vanuit hun belang; eenvoud, snelheid en gebruiksgemak stonden dus voorop. Een unieke samenwerking, waarin we steeds opnieuw de functionaliteit van de oplossing konden bewijzen. Het ontwikkelteam bestond uit zo’n 50 jaar gebundelde BAG-ervaring. We waren het er dus snel over eens wat we als eerste moesten aanpakken: het aantal handelingen binnen de applicatie. Dat is nu drastisch teruggebracht, waardoor je enorm veel tijd bespaart.

Toekomstige mogelijkheden
Met Vertex Objecten kun je de BAG voor meerdere gemeenten bijhouden. De applicatie draait op het Vertex-platform waaraan ook andere databronnen kunnen worden gekoppeld. Denk aan systemen voor vergunningen, zaken, belastingen, BGT en documentmanagement. Vertex is de basis voor meerdere succesvolle implementaties bij onder andere belastingkantoren, gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten.