Gitaarlem brengt improvisatie naar het hoofdpodium van Haarlem Jazz & More

Haarlem Jazz & More 2013. Fotografie: Edo Landwehr.
Haarlem Jazz & More 2013. Fotografie: Edo Landwehr.

Gitaarlem organiseert in samenwerking met Joost Verhagen van de Haarlemse Popscene op donderdag 14 augustus de Gitaarlem Jazz-jam tijdens Haarlem Jazz & More. Tijdens deze swingende jamsessie zetten diverse Haarlemse muzikanten tussen 17:00 en 18:00 uur een volledig geïmproviseerde set neer.

De deelnemende muzikanten komen allemaal uit de poel van de Pletterij Impro Sessies, een maandelijkse concertreeks in de Pletterij waar muzikanten zonder afspraken vooraf met elkaar geïmproviseerde muziek spelen. De musici hebben allerlei verschillende achtergronden: van jazz tot rock en van pop tot soul en metal. De deelnemers van de avonden worden van tevoren met zorg geselecteerd, waarbij wordt gekeken naar combinaties die wellicht niet onmiddellijk voor de hand liggen maar wel voor verrassende resultaten zorgen.

Podium bieden
De samenwerking tussen de Haarlemse Popscene en Gitaarlem biedt een podium voor Haarlemse artiesten om de lokale muziekindustrie op de kaart te zetten. Joost Verhagen: “Gitaarlem en de Haarlemse Popscene vullen elkaar goed aan: Gitaarlem heeft tot doel de promotie van de rijke Haarlemse popindustrie, en de Haarlemse Popscene werkt veelal met lokale muzikanten die aan het begin van hun carrière staan. De Gitaarlem Jazz-jam is voor hen een uitstekend moment om te laten zien wat ze in huis hebben.”

Onder de deelnemende muzikanten zijn onder meer Lars en Niels van der Weiden van de band Spoon Lifts Moon, Frank Stolwijk van het Island Quartet en Gadjo Orkestra en Tjalling Schrik van de band Lumière. Samen met Ilia Lumbroso, Just van Rossum, Wouter Groenhart en Roelof Ruis zetten zij Haarlem Jazz & More een uur lang op stelten.

Instrumentaal
Het optreden op Haarlem Jazz & More is verdeeld in twee sets: een akoestisch en een elektrisch georiënteerde set. Beide sets zijn volledig instrumentaal. Joost: “Jazz is een muziekgenre dat zich uitstekend leent voor improvisatie. Hoewel het mogelijk is om ook zang te improviseren, is dat vaak erg lastig. Daarom hebben we gekozen voor instrumentaal. En omdat we weten dat daar hele toffe dingen uit voort komen!”

De Gitaarlem Jazz-jam vindt plaats op donderdag 14 augustus op het hoofdpodium op de Grote Markt in Haarlem, van 17.00 tot 18.00 uur.