Gitaarlem haalt 142.450 euro op voor 3FM Serious Request

Daniel Maissan

Het Haarlemse muziekinitiatief Gitaarlem heeft afgelopen jaar in totaal 142.450 euro opgehaald voor 3FM Serious Request, de jaarlijke goededoelenactie van radio 3FM. Dit werd dinsdagavond bekend gemaakt in een uitverkocht Patronaat, hét poppodium van Haarlem, tijdens het afsluitende benefietconcert Gitaarlem Live. Na afloop brachten tien Haarlemse topartiesten – onder begeleiding van een drumband – de cheque persoonlijk naar de dj’s in het Glazen Huis op de Grote Markt.

“Deze opbrengst overtreft onze stoutste verwachtingen. Geweldig!”, aldus dj Giel Beelen, een van de initiatiefnemers van Gitaarlem in Patronaat Haarlem.

Gitaarlem
De stichting Gitaarlem is opgericht om met uiteenlopende muziekprojecten zoveel mogelijk geld op te halen voor de actie van 3FM Serious Request dit jaar in Haarlem. Gitaarlem is een initiatief van cabaretduo Speelman & Speelman en 3FM dj Giel Beelen en wil de rijke en actieve Haarlemse pop en muziekindustrie profileren. Aan het initiatief doen twaalf Haarlemse topartiesten mee, waaronder Michael Prins, Leona Philippo, Niels Geusebroek, Zazi, Rilan & the Bombardiers, Bade, Bo Saris, Alain Clark, Chef’Special, VanVelzen, AINA en Jacqueline Govaert.

Roulerende gitaar
Speciaal voor Gitaarlem is een akoestische gitaar gemaakt door Eugen Wulff, die afgelopen jaar elke maand van hand tot hand ging langs twaalf bekende Haarlemse artiesten. Dat leverde maandelijks een nieuwe song op die elke laatste vrijdag van de maand live werd uitgevoerd in de studio van 3FM. De gesigneerde gitaar die afgelopen jaar rouleerde is eerder deze week via de website van 3FM geveild voor een bedrag van 7.500 euro. De eigenaar van de Gitaar is Grand Café Brinkmann uit Haarlem.

GITAARLEM_LOGOSpeciaal album
In november 2014 verschenen alle twaalf gecomponeerde songs inclusief de bonustrack op CD en in een speciale editie op vinyl. Jacqueline Govaert schreef dit jaar het themalied van Serious Request 2014: Make More Sound. Dit nummer staat in akoestische versie op het album van Gitaarlem. Het album stond twee dagen op nummer 1 van de iTunes Download Top 100 en staat momenteel op nummer 5 van de Vinyl Top 50 en op nummer 15 van de Album Top 100. Ook de opbrengst van het album is ten goede gekomen aan het goede doel van 3FM dit jaar: de stille ramp van het Rode Kruis.

Succesvolle concerten
Niet alleen de verkoop van het album heeft geld opgeleverd voor het goede doel. De stichting heeft het afgelopen jaar een aantal succesvolle concerten gegeven, waaronder ‘Gitaarlem gaat vreemd’, ‘Gitaarlem goes classic’ en de kindervoorstelling ‘Gitaarlemmertje’.