Haarlem herdenkt oorlogsslachtoffers met compositie van Colin Benders

Uitvoering door ‘Jazz Orchestra of the Concertgebouw’

Voorzitter Sascha Baggerman tijdens Herdenkingsconcert. Foto: Ewoud Koster.
Voorzitter Sascha Baggerman tijdens Herdenkingsconcert. Foto: Ewoud Koster.

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Aansluitend op de officiële landelijke herdenking en na twee minuten stilte bij het oorlogsmonument op de Dreef, start om 20.20 uur het inmiddels traditionele Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout.

Voor deze negende editie, in het jaar dat Bevrijdingspop Haarlem 35 jaar bestaat, wordt alles uit de kast gehaald. Speciaal voor het Haarlemse Herdenkingsconcert schrijft Colin Benders, beter bekend als Kyteman, een muziekcompositie op beelden van Haarlem in de oorlog en tijdens en na de bevrijding. De compositie wordt uitgevoerd door het ‘Jazz Orchestra of the Concertgebouw’. De beelden zijn afkomstig van het Noord-Hollands Archief en het Instituut voor Beeld en Geluid.

Het muziekstuk wordt op 4 mei voor het eerst live gespeeld in Haarlem. Deze bijzondere uitvoering geeft op een unieke en nooit eerder vertoonde wijze invulling aan het Herdenkingsconcert. Ook zullen er muzikale bijdrages geleverd worden door verschillende Haarlemse artiesten. Wie dit zijn, blijft nog even geheim. Voorgaande jaren speelde het Kennemer Jeugd Orkest (KJO) op 4 mei het Herdenkingsconcert. Vanwege het jubileum heeft Bevrijdingspop ervoor gekozen in 2015 groots uit te pakken. Vanaf 2016 wordt de samenwerking met het KJO weer voortgezet.
Voor het maken van de arrangementen heeft Benders de hulp ingeschakeld van de uit Israël afkomstige Kobi Arditi. Arditi werkte eerder al samen met Alain Clarke, Wouter Hamel en Blaudzun.

Colin Benders: “Ik vind het een grote eer om dit stuk te mogen schrijven. Ik zal er zorgvuldig mee omgaan, dit is geen thema waar ik zomaar iets voor kan schrijven. Het zal een uitdaging zijn, maar met Kobi en het Jazz Orchestra aan mijn zijde weet ik zeker dat we een waardige poging kunnen wagen om er iets bijzonders van te maken.”

Bevrijdingspop Haarlem is zeer vereerd dat Benders zijn medewerking aan het project verleent. De voorbereiding van Benders wordt vastgelegd in een ‘making of’-film en uiteraard wordt de live uitvoering van de compositie op 4 mei ook vastgelegd. Het Herdenkingsconcert wordt doorgaans door 5.000 toeschouwers bijgewoond.