Haarlemse basisscholen ‘battlen’ mee voor plasticvrij land en water

Leerlingen groepen 7 en 8 uit Haarlem helpen mee aan een plasticvrije omgeving

In minder dan dertig jaar drijft er in onze oceanen meer plastic dan dat er vissen zijn. Daarom doen liefst 45 groepen 7 en 8 uit Haarlem, Den Haag, Leiden en Rotterdam mee aan een Battle van de Plastic Whale Foundation om in hun stad zo veel mogelijk afval uit de natuur te halen. In Haarlem gaan ruim 200 leerlingen uit 11 klassen van 6 scholen de straat op, om op te ruimen en plasticvissen ze de Haarlemse grachten schoon in sloepen van gerecycled plastic.

De Battle wordt aangejaagd met een lesprogramma rondom kennis en oplossingen over de plastic soep, waarbij kinderen ideeën gaan bedenken voor een plasticvrije school. De deelnemende scholen in Haarlem zijn de Willem van Oranjeschool, RKBS De Talenten, Don Boscoschool, CBS de Wadden, De Zuidwester en De Brandaris. Vanaf 16 oktober kan er via het Missie Plasticvrij Water TikTok-account en www.missieplasticvrijwater.nl gestemd worden op het beste idee.

Alle deelnemende groepen krijgen vanaf deze week lessen in duurzaamheid, waarbij het probleem van de plastic soep wordt uitgelegd. In drie lessen worden de kinderen van de groepen 7 en 8 uitgedaagd om zelf op onderzoek uit te gaan. De ultieme uitkomst is dat de kinderen zelf met een idee komen om de school plasticvrij te maken. Met tips, tricks en inspiratie strijden ze voor de eerste plaats van de Battle.

Onderdeel van de wedstrijd is een cleanup van de omgeving door alle klassen van de school. Onder begeleiding van ervaren schippers plasticvissen de kinderen op sloepen van gerecycled plastic en scheiden zij het afval tijdens de vaart door de grachten. Al het plastic wordt geregistreerd en waardevolle grondstoffen worden door de Plastic Whale Foundation naar het hoofdkantoor in Amsterdam meegenomen om het te recyclen tot coole en nuttige designproducten.

Tijdens deze Battle dagen we kinderen uit voor het beste idee om een plasticvrijere school te creëren. Veel van het plastic dat je in onze grachten en in zee vindt, komt van land en dat verstoort het ecosysteem,” aldus Sarah de Beurs van de Plastic Whale Foundation. “Wij staan voor ‘Stop Talking, Let’s Start Doing’. We willen de kinderen laten zien dat ze veel zelf kunnen doen en anderen kunnen inspireren hun voorbeeld te volgen.

Stemmen
Op 16 oktober worden alle ideeën verzameld op het TikTok-account van Missie Plasticvrij Water en missieplasticvrijwater.nl. Deelnemende klassen presenteren hun idee in een zo creatief mogelijke video. De klas met de meeste stemmen wordt in de week van 25 oktober bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Over Plastic Whale Foundation
Nederland is een waterrijk land met vele rivieren die uitmonden in de zee. Door slechte weersomstandigheden, recreatie en toerisme, belandt er nog altijd veel plastic in de natuur en hiermee ook in het water. De Plastic Whale Foundation strijdt voor plasticvrij land en water. Zij zetten zich in om bij te dragen aan oplossingen voor de plastic soep. Dat doen zij door maatschappelijk bewustzijn te creëren voor het probleem, maar vooral door met zoveel mogelijk mensen in actie te komen om plastic uit de natuur te halen. De Plastic Whale Foundation vindt het belangrijk dat kinderen zich op jonge leeftijd bewust worden van het probleem van de plastic soep. Zij bieden daarom educatieve programma’s aan waarbij kinderen ook direct met oplossingen aan de slag gaan.