Handel in fietsen in coronatijd explosief gestegen

Findyourbike lanceert officieel een gespecialiseerde online marktplaats voor fietsen

De jonge dynamische organisatie Findyourbike heeft, na een ontwikkelperiode van meer dan een jaar, deze week officieel haar online marktplaats voor fietsen gelanceerd. Findyourbike moet de meest complete zoekmachine worden voor sportieve fietsen en e-bikes waar vraag en aanbod samenkomen. Het platform biedt, na een stille lancering in maart, inmiddels keus uit duizenden nieuwe en gebruikte fietsen. Om kopers bij hun aankoop te beschermen, verlopen betalingen nu ook via een derdenrekening.

De zoekmachine voor fietsen biedt een uitgebreid overzicht van zowel nieuwe als tweedehands fietsen. Het aanbod bestaat uit fietsen van zowel particulieren als van fietsvakhandels door heel Nederland. Er kan gedetailleerd gefilterd en gezocht worden naar fietsen, racefietsen, Mountain Bikes en/of e-bikes. Om kopers bij hun aankoop te beschermen verlopen betalingen via een derdenrekening. Daarnaast biedt het platform praktische informatie over fietsen via een online-magazine en een blog waarin koopadviezen en tips & tricks geboden worden.

Findyourbike biedt een totaaloplossing voor de consument en de vakhandel. Nick Rossou oprichter van Findyourbike: “Consumenten oriĆ«nteren zich meer en meer online alvorens ze naar een winkel gaan voor een proefrit. Online presence is key in het huidige digitale tijdperk. Door onze achtergrond in e-commerce en een enorme passie voor fietsen, willen we een verlengstuk zijn van de traditionele vakhandel en een bijdrage leveren aan de digitalisering van de fietsenbranche. De vakhandel bieden wij een shop-in-shop omgeving zodat ook fietsvakhandels zonder eigen webshop hun fietsen online kunnen aanbieden. Door het landelijke bereik van Findyourbike trekt ook de lokale vakhandel zo meer klanten naar de winkel voor de verkoop van (inruil) fietsen.

Vraag naar fietsen stijgt in coronatijd
Nederland is toe aan een gespecialiseerde marktplaats voor fietsen, vindt Rossou. Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft drie fietsen. In 2018 had de e-bike al een aandeel van 40%, terwijl het aandeel internetverkoop bij nieuwe fietsen beperkt bleef tot 21%.

Fietsenfabrikant Accell becijferde onlangs op nu.nl dat de vraag naar sportieve fietsen en e-bikes mede door de coronacrisis significant toegenomen is. Het aanbod begint daarbij achter te blijven. De totale vraag naar fietsen lag volgens de topman van het bedrijf in de maand mei zo’n 25 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Traditioneel zijn de maanden maart, april en mei de maanden waar de fietsenverkopers het vooral van moeten hebben. De totale afzetmarkt voor fietsen in Nederland ligt rond de 1 miljoen fietsen per jaar.