Home Alle persberichten Herdenkingsconcert dit jaar met Niels Geusebroek en het Kennemer Jeugd Orkest

Herdenkingsconcert dit jaar met Niels Geusebroek en het Kennemer Jeugd Orkest

0

Niels_GeusebroekOp 4 mei geeft het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers opnieuw invulling aan het gratis Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout. Het programma is ook dit jaar gericht op zowel jongeren als op ouderen. Bijzonder is bij deze editie de rol van het Jiddisj koor ‘Hejmisj Zain’ uit Amsterdam. Het koor zingt de vier Mauthausen liederen van Mikis Theodorakis in het Jiddisj. Ook de muzikale brug naar 5 mei aan het einde van het concert is dit jaar veelbelovend. Deze wordt verzorgd door sing-songwriter Niels Geusebroek bekend van o.a. de hit Year of Summer.

Aansluitend op de officiële landelijke herdenking en na de twee minuten stilte, begint het Herdenkingsconcert in Haarlem om 20:20 met een ‘In Memoriam’ van de Zweedse componist Johan Svendsen. Dit werk is een passende opmaat naar het speciale optreden van ‘Hemisj Zain’. Na de vier liederen speelt het orkest twee Hongaarse Dansen van Johannes Brahms.

Dirigent Matthijs Broers: “Wij zijn bijzonder verheugd deze editie weer een bijzondere muzikale herdenking neer te kunnen zetten. De toon is meeslepend, van de inbreng van Hejmisj Zain tot aan de Hongaarse muziek, waarin de Oost-Europese ziel klinkt.”

Voor het een-na-laatste onderdeel waagt het orkest zich aan de Franse Opera. Het orkest speelt de Ouverture en de dans van de Toreadors uit de Opera Carmen van Georges Bizet.

Brug naar 5 mei
Na de klassieke stukken wordt het orkest vergezeld door Geusebroek, bekend van onder andere zijn halve finaleplaats in Voice of Holland en zijn hit ‘Year of Summer’. Geusebroek luidt het Herdenkingsconcert uit met zijn vertolking van vier popchansons, begeleid door het orkest in een arrangement van Rik Elings.

BP2013_04_19-44-27-3920_foto_Marcus van DamNiels Geusebroek: “Om voor de Nationale Herdenking op 4 mei als Haarlemmer gevraagd te worden samen te spelen met het Kennermer Jeugd Orkest, voelt als een eervol verzoek. Bijzonder temeer omdat ik de dag erna ook op Bevrijdingspop mag spelen. Al zal 4 mei voor altijd een beladen avond blijven, ik kijk er naar uit deel te mogen nemen aan deze gebeurtenis.”

Het concert vindt plaats op het Provincie Noord-Hollandpodium in de Haarlemmerhout. Het muzikale programma start om 20.20 uur. Het concert is voor iedereen gratis toegankelijk. Stichting Bevrijdingspop wil met dit concert het belang van herdenken benadrukken, dat essentieel is voor het vieren van onze vrijheid de dag erna. Door bewust samen te werken met het Kennemer Jeugd Orkest en met bekende (pop)artiesten, wil Stichting Bevrijdingspop steeds meer jongeren te betrekken bij dit moment.

Over Bevrijdingspop
Stichting Bevrijdingspop organiseert al sinds 1980 jaarlijks het bevrijdingsfestival in Haarlem en is hiermee het oudste bevrijdingsfestival van Nederland. Zo’n 450 vrijwilligers werken hard mee aan dit unieke festival, waarbij de vrijheid wordt gevierd. Het festival biedt nationale en internationale artiesten een podium en geeft ruim 100.000 toeschouwers elk jaar weer een mix van hedendaagse popmuziek, alternatieve muziek, straattheater en kinderentertainment. Sinds 2008 organiseert Bevrijdingspop ook een klassiek herdenkingsconcert op 4 mei. Meer info: www.bevrijdingspop.nl.

Biografie Niels Geusebroek (PDF formaat).