Herdenkingsconcert Haarlem met Liesbeth List en Alderliefste

Foto door Frederique Vlamings

Het Kennemer Jeugdorkest luidt op vrijdag 4 mei samen met Liesbeth List en Gerard Jan Alderliefste op een waardige manier de overgang naar 5 mei in tijdens het herdenkingsconcert in de openlucht in Haarlem.

Het is de vijfde keer in successie dat Stichting Bevrijdingspop dit gratis concert organiseert, onder begeleiding van het Kennemer Jeugdorkest. Het herdenkingsconcert vindt plaats op het Vlooienveld in de Haarlemmerhout en heeft als thema ‘Vrijheid geef je door’.

Liesbeth List is bezig met een afscheidstournee en heeft ervoor gekozen het herdenkingsconcert in de openlucht luister bij te zetten. De zangeres brengt vier liederen van de Griekse componist Mikis Theodorakis op gedichten van Lakovos Kambenellis ten gehore. Kambenellis was in de Tweede Wereldoorlog in Mauthausen geïnterneerd. In het concentratiekamp schreef de Griekse jood een dagboek met daarin een aantal gedichten. Theodorakis maakte uit deze gedichten de Mauthausen Cyclus, die wereldberoemd werd. De Nederlandse vertaling is van Lennaert Nijgh. 

Liesbeth List: “Elk jaar bij de dodenherdenking zing ik de Mauthausen Cyclus. Wat er in de Tweede Wereldoorlog in de vernietigingskampen is gebeurd, mogen wij niet vergeten. Zolang er nog overlevenden zijn, is die oorlog heel dichtbij”.

Het herdenkingsconcert sluit aan op de nationale herdenking en de minuut stilte om 20:00 uur. De herdenking op de Dam wordt op het Vlooienveld live vertoond op grote schermen. Aansluitend op de herdenking start om ongeveer 20:20 uur het concert met het Kennemer Jeugdorkest, dat onder leiding staat van Matthijs Broers.

Muziek, poëzie en fotografie op het Vlooienveld

Voorafgaand aan het concert wordt een gedicht voorgelezen dat is gemaakt tijdens  gedichtenworkshops op Haarlemse scholen rondom het thema vrijheid. De mooiste gedichten uit de afgelopen vijf jaargangen zijn gebundeld. De dichtbundels worden gratis uitgereikt aan bezoekers van het concert.

Tijdens het openluchtconcert in de Haarlemmerhout worden verder op grote schermen afbeeldingen getoond van fotograaf Karel Staa, die speciaal voor de gelegenheid foto’s heeft gemaakt van monument Kamp Westerbork.

Iedere bezoeker van het Herdenkingsconcert ontvangt een bundel met de mooiste gedichten die de afgelopen 5 jaar zijn gemaakt.