Ideeën voor nieuwe Haarlemse bedrijven stromen binnen bij Harlem Inc

Een bedrijfsstart met voorsprong in haarlem

In een maand tijd heeft Harlem Inc maar liefst 47 serieuze aanmeldingen ontvangen van enthousiaste startende ondernemers uit Haarlem en omgeving. 32 hiervan zullen doorgaan naar de volgende ronde, waarin ze hun idee kunnen presenteren.

Harlem Inc is een collectief van Haarlemse bedrijven die een wedstrijd hebben uitgeschreven om nieuwe Haarlemse ondernemers professioneel te helpen bij de start van hun onderneming.

Iedereen in en rond Haarlem met een goed idee voor een nieuwe onderneming had tot 14 juni jl. de mogelijkheid om zijn of haar idee in te dienen. De uiteindelijke winnaars die de jury kunnen overtuigen van het bestaansrecht van hun idee, krijgen gratis begeleiding van Haarlem Inc, het collectief van (Young-) MKB-Haarlem, Pré Wonen, Rabobank Haarlem en Omstreken, BDO-accountants, INHolland Haarlem, ROC Nova College, Pot Jonker Seunke Advocaten en Pressrecord Public Relations.

“We zijn blij verrast met het aantal aanmeldingen. Hieruit concluderen we dat er in Haarlem veel mensen rondlopen met het een goed idee om een bedrijf te starten”, aldus Paul Feldbrugge voorzitter van Young MKB Haarlem. Mede-initiatiefnemer Martin West van Pré Wonen vult aan: “Met name de verscheidenheid in de aanmeldingen is verassend. Het varieert van initiatieven om iets moois te ontwikkelen tot combinaties van creatieve industrie en horeca.

Presentatie ideeën

Van de in totaal 47 aanmeldingen zijn uiteindelijk 32 kandidaten uitgenodigd om op 29 juni hun idee kort te komen toelichten. Op basis van de gepresenteerde ideeën, worden de beste kandidaten gevraagd om hun idee te vertalen in een businessplan. Een vakjury beoordeelt alle businessplannen tijdens een ‘dragons’ den’. De finale vindt plaats in september.

Harlem Inc prijspakket

Harlem Inc biedt de uiteindelijke winnaars een breed prijzenpakket aan. Zo krijgt elke winnaar een persoonlijke coach gedurende de eerste drie jaar en adviesuren voor juridische en financiële zaken, over belastingen, scholing en personeelszaken. De winnaars krijgen daarnaast korting op de bedrijfsfinanciering én op een opleiding. Ook wint men een bedrag van € 2.500,- voor de inrichting van het bedrijfspand of de aanschaf van inventaris en krijgt men korting op de huur van een bedrijfspand van Pré Wonen.

Aanleiding

De aanleiding van het initiatief is een samenkomst van Young MKB en Pré Wonen. Beiden liepen rond met het idee om een wedstrijd te organiseren voor startende ondernemers. Juist nu is het belangrijk dat nieuwe ondernemers impulsen geven aan de economie. Haarlem kan nieuwe bedrijven goed gebruiken. Met name in de Haarlemse wijken waar Pré Wonen werkt aan de leefbaarheid van de wijk.