IMWI neemt volgende stap in ketenintegratie met overname coatingspecialist

IMWI (Infra, Maritiem, Warmte, Industrie), de combinatie van de bedrijven KZ Meet- en Regelapparatuur (KZ) en Rombouts Kunststof Techniek (RKT) neemt coatingspecialist Van Dijk over. Met deze bedrijven ontstaat een sterke combinatie op het gebied van pijplijn coating en stadsverwarming.

Overnamespecialist Marktlink begeleidde namens IMWI de overname van Van Dijk waardoor een groep ontstaat met een gecombineerde omzet van circa €20 miljoen en 100 medewerkers.

KZ Meet- en Regelapparatuur (Zwolle) versterkte in 2016 haar positie in het grote leidingwerk met de overname van RKT (Tholen). RKT is actief in de aanleg en het onderhoud van complexe leidingnetwerken die onder meer zorgen voor het transport van water, gas en warmte. KZ ontwikkelt en produceert onderdelen op het gebied van gas- en waterleidingen en levert deze met name aan netbeheerders, installateurs en aannemers. Het bedrijf focust zich op koppelingen, aftakkingen en aansluitingen van gas- en waterleidingen. De laatste jaren is het assortiment uitgebreid met onderdelen voor stadsverwarming.

In 2050 moeten Nederlandse huishoudens van het gas af,” aldus Pieter Krijne, directeur en eigenaar van IMWI. “Mede daardoor zien wij een stijging in de vraag naar collectieve warmtesystemen zoals stads- en blokverwarming. Zowel KZ, RKT als Van Dijk (Noordwolde) zijn zich daar de afgelopen jaren al meer op gaan richten. Wij gaan ervanuit dat door deze overname de positie van alle bedrijven wordt versterkt.

Fredrik Jonker, overnamespecialist bij Marktlink: “De verandering in de markt vraagt om spelers die met specialistische kennis en ervaring een totaaloplossing kunnen bieden. We zien in de inframarkt dat schaalgrootte de sleutel is voor verdere groei. Er zijn nog voldoende ontwikkelrichtingen en acquisitiekansen voor een verdere groei van de groep.

Naast de ontwikkelingen in de energiemarkt zullen ook in de toekomst in het Nederlandse drinkwaternet verouderde delen worden vernieuwd. Er vindt een verschuiving plaats naar het gebruik van duurzame en recyclebare materialen, zoals kunststof voor leidingen, waar alle bedrijven in de groep aan kunnen bijdragen om zodoende hun marktpositie versterken. De bedrijven troffen elkaar al vaker op dezelfde opdrachten, door de overname kunnen zij nu vanuit één groep bedrijven een totaaloplossing bieden aan hun klanten.

Herman van Dijk, voormalig eigenaar van Van Dijk: “De nu ontstane combinatie van coatingsystemen van Van Dijk en de PUPP Lining van RKT geeft de klanten dat waar al langer om gevraagd werd. Bundeling van krachten door toonaangevende specialisten op het gebied van bescherming van lassen. Een beter passende koper hadden wij ons niet kunnen wensen.