Inventum Technologies opent in Houten tweede fabriek inclusief opleidings- en trainingsfaciliteit

Boiler- en warmtepompfabrikant Inventum Technologies opent op 7 december in Houten een nieuwe productiefaciliteit voor ventilatiewarmtepompen. Deze fabriek is goed voor een extra capaciteit van 80.000 warmtepompen per jaar. Bovendien biedt het nieuwe pand trainingsfaciliteiten om installateurs op te leiden.

Met de nieuwe productielocatie zetten we een volgende stap in onze bijdrage aan de energietransitie in Nederland”, aldus Jorn van Strien, COO van Inventum Technologies. “Onze visie is dat we een belangrijke bijdrage willen blijven leveren aan de verduurzaming in de gebouwde omgeving, door duurzame, gezonde en comfortabele verwarmings-, koelings- en warmwateroplossingen aan consumenten te bieden. Door onze boilers en ventilatiewarmtepompen op Nederlandse bodem te blijven produceren en veruit de meeste componenten uit Nederland en ons omringende landen te betrekken, beperken we ook onze eigen CO₂-footprint zoveel mogelijk. Bovendien bieden we hiermee leveringszekerheid, omdat we minder afhankelijk zijn van toeleveringsketens in bijvoorbeeld Azië.

Volgens de doelstellingen van het Klimaatakkoord moeten in 2030 minstens 1 miljoen cv-ketels zijn vervangen door (hybride) warmtepompen. Ook in de jaren daarna zal de warmtepomp een belangrijke rol spelen in de energietransitie. De prognoses wijzen op een groei in de vraag, met name naar hybride toestellen voor bestaande woningen. Om duurzaam en in eigen land aan die vraag te kunnen voldoen en snel te kunnen leveren, breidt Inventum Technologies zijn productiecapaciteit voor ventilatiewarmtepompen uit met een locatie naast de huidige fabriek in Houten. In de huidige fabriek blijft Inventum Technologies boilers produceren.

Verwarmen én ventileren
Inventum Technologies ontwikkelt en produceert al sinds 1989 ventilatiewarmtepompen. Deze toestellen verschillen t.o.v. lucht/water- en water/water-warmtepompen omdat ze hun energie uit de ventilatielucht van de woning halen in plaats van uit de buitenlucht. Door de ventilatielucht verder af te koelen dan de buitentemperatuur wordt de ventilatiewarmtepomp een bron van hernieuwbare energie, zonder dat er een buitenunit nodig is. Dat scheelt ruimtebeslag buiten en voorkomt geluidsoverlast richting de buren. “Geluid is een belangrijk issue bij standaard luchtwarmtepompen”, vertelt Richard Vermeeren, New Business Manager bij Inventum Technologies. “Omdat onze systemen volledig binnenshuis worden geplaatst, gaan er bovendien geen koudemiddelleidingen door de gevel. Voor het plaatsen van de warmtepomp is daarom geen F-gassencertificaat nodig.

Duurzaamheid en financieel voordeel
De ventilatiewarmtepompen van Inventum Technologies vergen voor de eindgebruiker een investering, maar er wordt ook direct bespaard op de energierekening. Bij een hybride opstelling loopt de gasbesparing op tot 70 procent, terwijl bij all-electric gebruik helemaal geen gas meer wordt gebruikt. Tegelijkertijd wordt de woning optimaal geventileerd. Volgens Michel Pothuizen, manager sales bij Inventum Technologies, krijgen steeds meer consumenten oog voor de combinatie van duurzaamheid, een gezond binnenklimaat en financieel voordeel. “Wij bieden een kwalitatief hoogwaardig product dat in veel gevallen een terugverdientijd van zes jaar of minder heeft. Huishoudens krijgen daarmee een betaalbare optie om hun woning te verduurzamen en het binnenklimaat te verbeteren. En dit laatste is ook belangrijk omdat de lucht binnenshuis veelal vijf keer zo vervuild is als de buitenlucht.

In-house opleiden van installateurs
De nieuwe productielocatie die Inventum Technologies in gebruik neemt, biedt 5.500 m² ruimte voor productie en logistieke diensten. Daarnaast omvat het pand kantoorruimten, een auditorium en een trainingscentrum voor installateurs en klanten. Met dit centrum investeert Inventum Technologies in het in-house opleiden van technici, om zo een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het tekort aan kundige installateurs. Na het volgen van een training in het kenniscentrum kunnen cv-monteurs direct aan de slag met het plaatsen van de ventilatiewarmtepompen die op dezelfde locatie zijn geproduceerd.

De nieuwe fabriek draagt het hoogste energielabel A+++++, is voorzien van zeer duurzame installaties en is energieneutraal of zelfs energieleverend. Net als het nieuwe pand voldoet ook de productie van Inventum Technologies aan hoge duurzaamheidsnormen. De boilers en warmtepompen die in Houten worden geassembleerd, bestaan uit componenten die vrijwel allemaal uit Europa komen.

Bron: Inventum Technologies

Website: Inventum Technologies