Jonker ETB overgenomen door Vlijm Holding

Jonker Elektrotechnische Bedrijfsautomatisering B.V. in Eibergen (Gelderland) is afgelopen 7 april overgenomen door Vlijm Holding. Met de overname van de specialist in MES- en besturingssystemen voor (met name)  de betonmortel- en betonwarenindustrie is een volledige overname van aandelen gemoeid. Marktlink Fusies en Overnames begeleidde de transactie, die in gang werd gezet door de pensioenwens van Jonker ETB eigenaar Theo Jonker.

Vlijm Holding is het moederbedrijf van onder andere Hellebrekers Technieken, een technische dienstverlener op het gebied van procesinstallaties en gebouwinstallaties. De overname is een strategische zet en stelt Hellebrekers Technieken in staat haar positie in de  betonmortel- en betonwarenindustrie te versterken. Ook kan Hellebrekers Technieken met door Jonker ETB ontwikkelde softwareconcepten de bestaande markten nog completer bedienen.

Jonker ETB
Jonker ETB is in 1971 opgericht door Theo Jonker. In de beginjaren richtte de firma zich met name op de ontwikkeling en fabricage van automatische waterdoseerapparatuur ten behoeve van de betonwarenindustrie, maar hierna werden ook ijkwaardige doseerinstallaties ontwikkeld en gerealiseerd die toegepast werden in de betonmortelindustrie. Jonker ETB ontwikkelt sindsdien in eigen huis MES en MIS systemen, waarmee het bedrijf in staat is betonfabrieken volledig te automatiseren. Naast de sterke vertegenwoordiging in de betonmortel- en betonwarenindustrie is de onderneming ook actief in andere industrieën als de veevoer- en petfoodindustrie (feed industrie), foodindustrie en chemische industrie. De onderneming heeft twintig medewerkers en beschikt over een groot aantal zeer deskundige softwareontwikkelaars voor industriële toepassingen.

Ideale combinatie
Hellebrekers Technieken is opgericht in 1971 en is een technische dienstverlener op het gebied van procesinstallaties en gebouwinstallaties. Het bedrijf heeft circa 170 medewerkers in dienst en bedient haar klanten vanuit de vestigingen in Nunspeet, Oss en Alphen aan den Rijn. De huidige omzet bedraagt 24 miljoen euro. De onderneming specialiseert zich in waterbehandeling in industriële projecten en in zwembaden en heeft een sterke discipline op het gebied van technische automatisering. De strategie van Hellebrekers Technieken is gericht op het leveren van toegevoegde waarde voor de klant door het bieden van totaaloplossingen. Hiervoor is specialistische kennis en ervaring onontbeerlijk.

Met de overname van Jonker ETB versterkt Hellebrekers Technieken haar positie in de betonmortel- en betonwarenindustrie. Ondanks dat de bouwsector afgelopen jaren mindere jaren kent, hebben beide ondernemingen beperkt last gehad van deze ontwikkeling. Beide ondernemingen leveren innovatieve en duurzame oplossingen welke veelal leiden tot (significante) kostenbesparingen voor de klant. Verder zien beide bedrijven de markt weer aantrekken en beginnen bedrijven in de (beton-)industrie weer meer te investeren. Beide bedrijven kunnen elkaar ook in andere procesindustrieën verder aanvullen.

Marktlink Fusies & Overnames heeft de heer Jonker bijgestaan in de verkoop van de onderneming. Jonker was al enkele jaren niet actief meer betrokken bij de dagelijkse leiding van het bedrijf. Deze leiding had hij overgedragen aan directeur Jan Opbroek, die actief betrokken was bij het verkoopproces. “Door de professionele aansturing van het proces en het begrip van de emotie in de onderhandelingen door Marktlink is de overname zorgvuldig en succesvol verlopen.“, aldus Opbroek.

Verleden en toekomst
In het verleden hebben de ondernemingen op projectbasis samengewerkt. De cultuur van beide bedrijven sluit uitstekend op elkaar aan. Beide ondernemingen zijn professionele, no-nonsense organisaties waarbij de cultuurwaarden betrouwbaarheid, kwaliteit, flexibiliteit en het nakomen van afspraken zeer hoog in het vaandel staan. Voor de toekomst vormen de bedrijven samen een ideale combinatie om de komende jaren toegevoegde waarde voor de klant te kunnen leveren. De verwachting is dat het aantal medewerkers bij Jonker ETB de komende tijd verder toeneemt.