Kleinvrouwenkoor BabaJaga viert Britten’s honderdste geboortejaar

Kleinvrouwenkoor Baba JagaKleinvrouwenkoor BabaJaga eert de componist Benjamin Britten met een concert in de Lutherse Kerk in Haarlem op 16 november. Het concert vindt plaats 6 dagen voor de honderdste geboortedag van deze bijzondere Engelse musicus.

In een bezetting van 15 sopranen en alten wordt met begeleiding van harpiste Mirjam Rietberg A Ceremony of Carols uitgevoerd. Britten schreef dit 11 delige werk in 1942 gedurende een zeereis van de Verenigde Staten naar Engeland. Hij componeerde aan de hand van Middeleeuwse- en vroeg-Engelse literatuur een verzameling kerstliederen voor koor, solisten en harp, die hij later samenvoegde. Na de eerste uitvoering in december van hetzelfde jaar groeide A Ceremony of Carols uit tot het Engelse summum van kerstmuziek.

Om de al in 1976 overleden componist te gedenken heeft dirigente Michelle Mallinger een prachtig programma samengesteld. Dit bevat behalve genoemde compositie, ook een aantal madrigalen (met dezelfde polyfonische stijl als sommige delen van de Carols) en 3 liederen van Henry Purcell. Zijn muziek was voor Britten een grote inspiratiebron. Het koor wordt hierbij begeleid door de Haarlemse pianiste Mirjam Karres. De pianiste speelt daarna ook een prominente rol in A Little Jazz Mass van Bob Chilcott (1955). De oorspronkelijk voor vrouwen- en mannenstemmen geschreven mis, heeft een opvallende begeleiding. Uit de muziek van Chilcott blijkt de Britse voorliefde voor de Amerikaanse jazzmuziek.

16 november 2013 om 20.00 uur
Lutherse Kerk
Witte Herenstraat 22; 2011 NV Haarlem
Toegangskaarten à €15,- (incl. consumptie in de pauze) te bestellen via www.babajaga.nl