MKB Fonds investeert in leasemarktleider van bezorgscooters

image002De Amsterdamse investeringsmaatschappij MKB Fonds heeft een meerderheidsbelang verworven in Lease Express, de marktleider in Nederland op het gebied van leasing van bezorgscooters. Het kapitaal van MKB Fonds stelt Lease Express in staat haar sterke groeicurve te financieren en haar (internationale) expansiestrategie nader vorm te geven.

Iedere Nederlander die wel eens een maaltijd heeft laten (thuis)bezorgen kent ze wel: de witte bezorgscooters van Lease Express. Lease Express is met haar vloot van 1.200 bezorgscooters en 40 medewerkers (voornamelijk monteurs) onbetwiste marktleider op het gebied van bezorgscooterleasing voor de horeca en postbezorging in geheel Nederland. Voor een vast bedrag per week kunnen bedrijven een bezorgscooter, zowel elektrisch als brandstof aangedreven, leasen. Het leasebedrag is inclusief verzekering, onderhoud en reparatie. Door het unieke roulatiesysteem, de sterke doorontwikkelde scooters en uitstekende service heeft Lease Express met dit concept een unieke positie verworven. Het lean & mean georganiseerde businessmodel is goed schaalbaar en biedt veel groeikansen.

“De ambitie van Lease Express is om het concept zowel nationaal als internationaal verder uit bouwen. Naast het vergroten van het aantal scooters in de horeca branche, liggen er ook volop groeikansen in de andere branches. Vooral vanuit de branche van postbezorging neemt de vraag exponentieel toe. In die branche rijden nu ongeveer 70 van onze bezorgscooters.”, zegt Henry de Vreede, directeur Lease Express. ”Om de groeimogelijkheden meer kracht te kunnen geven, hebben we samen met Marktlink Fusies en Overnames een geschikte partner gezocht én gevonden in het Amsterdamse MKB Fonds.”

Thomas Wals, partner van MKB Fonds: “Lease Express is een bijzonder bedrijf met een uniek product. Dat spreekt aan. Lease Express groeit de laatste jaren exponentieel. Door de sterke groei van de laatste jaren is er, net zoals vele bedrijven in een groeifase, meer behoefte aan structuur, ondersteuning, maar zeker ook kapitaal. Wij staan de directie daarom bij met de bedrijfskundige en strategische vraagstukken en stellen kapitaal beschikbaar om de sterke groei te financieren.”

Vorige week investeerde MKB Fonds al in de scootermarkt. Toen verwierf het via Marktlink een meerderheidsbelang in de Nederlandse scooterproducent Asian Gear B.V. (“AGM”), het grootste Nederlandse scootermerk met de verkoop van ruim 5.000 brom- en snorfietsen per jaar. Ook AGM kan dankzij de participatie van MKB Fonds haar expansiestrategie nader vorm geven.

Marktlink begeleidde Lease Express tijdens de gehele transactie. Van de onderhandelingen tot en met overdracht bij de notaris. “Henry heeft een uniek bedrijf opgebouwd op basis van één uitgangspunt; een foutloos proces voor de klant. Dit loopt zo goed dat ze de vraag simpelweg niet aankunnen, dat maak ik niet vaak mee. Met de ondersteuning van MKB Fonds op financieel en operationeel gebied kan aan de groeikansen en –ambities invulling worden gegeven.” vertelt Tom Beltman, partner bij Marktlink.

Met de participatie van MKB-Fonds haalt Lease Express niet alleen kapitaal aan boord, maar kan het tevens rekenen op strategische adviezen met betrekking tot het verder uitbouwen van het concept. “Dankzij MKB Fonds kunnen wij ons ontdoen van de remparachute die ons de afgelopen jaren heeft tegengehouden bij de groei van het bedrijf”, aldus Henry de Vreede.

De overnamesom bedraagt enkele miljoenen. In de nieuwe constructie zal MKB Fonds voor 60% gaan participeren. Verdere financiële details van de transactie worden niet bekendgemaakt.

Over Lease Express
Als medewerker van een Sparerib-lijn (een bezorgservice voor spareribs) ondervond Henry de Vreede rond 1992 regelmatig problemen met defecte scooters. Het zelf repareren of laten repareren bij een dealer was tijdrovend en kostbaar. Hier lag de basis voor het idee om bezorgscooters te kunnen leasen. In 2009 werd in samenwerking met zijn motorcrossvriend Robert Olsthoorn (directeur van Nederlandse scooterproducent AGM) een pilot gedraaid. Nadat de pilot succesvol verliep hebben Henry en Robert met hun technische (motor) kennis de scooter dusdanig geoptimaliseerd dat deze een ideale gewichtsverdeling heeft en ijzersterk en ‘hufterproof’ is. Doordat alle scooters hetzelfde zijn, kan iedere scooter bij elke klant worden afgeleverd. De chauffeurs van Lease Express rijden continue door Nederland om scooters op te halen, af te leveren en ter plaatse de bezorgbox (die wel klant specifiek is) te verwisselen. Op de vestiging in Den Hoorn worden de hele dag opgehaalde scooters (periodiek of bij storing) onderhouden, gerepareerd en gewassen. Henry heeft dit unieke en zeer succesvolle concept verder uitgerold. Lease Express is vandaag de dag dan ook marktleider op het gebied van bezorgscooterleasing met haar 40 medewerkers en een vloot van 1.200 bezorgscooters.

Over Marktlink Fusies en Overnames
Als specialist begeleidt Marktlink op onafhankelijke en discrete wijze overnames. Marktlink opereert als adviseur voor zowel kopers als verkopers in de markt, waarvoor het gehele traject van de eerste oriëntatie op een bedrijf dat te koop staat tot en met de overdracht bij de notaris verzorgd wordt.

image003Over MKB Fonds
MKB Fonds beheert momenteel twee fondsen, met een totaal beheerd vermogen van circa EUR 20 mln. De MKB-bedrijven in deze fondsen hebben gezamenlijk meer dan EUR 100 mln. omzet en bieden direct werkgelegenheid aan honderden werknemers in binnen- en buitenland. Dit najaar lanceert MKB Fonds een
nieuw Mixfonds met een beoogde omvang van EUR 15 mln., gefinancierd door de uitgiftes van obligaties en aandelen aan particuliere beleggers. MKB Fonds investeert en participeert louter in volwassen MKB-bedrijven met een bewezen marktpositie en goede vooruitzichten.