MKB Fonds neemt belang in internationale handelsonderneming Remalux om gezamenlijk door te groeien

De internationale handelsonderneming in consumentenartikelen Remalux B.V. wisselt na ruim 30 jaar van eigenaar. De Amsterdamse participatiemaatschappij MKB Fonds heeft een meerderheidsbelang in het bedrijf uit Purmerend genomen. Overnamespecialist Marktlink Fusies en Overnames trad voor de verkoper op als Corporate Finance adviseur en begeleidde ook de juridische kant van de bedrijfsovername.

Door de overname krijgt het jonge management van het bedrijf de mogelijkheid de ambitieuze plannen uit te rollen en het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Binnen Remalux neemt een medewerker, die reeds 15 jaar actief is binnen het bedrijf, de functie van commercieel directeur over.

Van marktkraam naar internationale handelsonderneming
Remalux is actief als internationale handelsonderneming op het gebied van non-food consumentenartikelen en is opgericht in 1984. Wat begon als handel via een marktkraam groeide al snel uit tot een toonaangevende groothandel. Remalux importeert goederen vanuit onder andere China, Hong Kong en Taiwan en levert deze aan diverse nationale en internationale klanten als supermarktketens, bouwmarkten, textielketens, groothandels, internetondernemingen en actiematige winkels in het lagere segment. De onderneming heeft een assortiment van circa 1.500 producten, waaronder tassen en koffers, elektronische artikelen, pannen en diverse andere keukenartikelen. Het hoofdkantoor van Remalux is gevestigd in Purmerend waar circa 11.500 m² opslagruimte in gebruik is.

Cultuurmatch met MKB Fonds
Anna Jochems van Marktlink: “De oprichter en eigenaar zocht na ruim dertig jaar een strategische en financiële partner, die gedeeltelijke overdracht van het bedrijf mogelijk kon maken én die een duidelijke visie had voor Remalux op de lange termijn. Er was veel interesse vanuit verschillende potentiële kopers. MKB Fonds trok uiteindelijk aan het langste eind.” Collega Koen Rutten voegt daar aan toe: “Door hun investeringsprofiel hebben ze veel kennis van handelsbedrijven. Er was sprake van een echte cultuurmatch. MKB Fonds biedt daarnaast ondersteuning in het verder professionaliseren van de onderneming.

Buy and build
MKB Fonds is voornemens de onderneming verder uit te bouwen middels een ‘buy and build’-strategie. De onderneming wordt hierbij uitgebouwd door aanvullende overnames.

MKB Fonds richt zich sinds haar oprichting in 2011 op het participeren in gezonde en volwassen MKB-bedrijven. Thomas Wals, managing director van MKB Fonds: “Remalux is een schoolvoorbeeld van een geschikte MKB-onderneming voor MKB Fonds om in te participeren. Remalux heeft in de afgelopen dertig jaar een enorme groei doorgemaakt en MKB Fonds kan nu, naast het realiseren van bedrijfsopvolging, bijdragen aan de volgende groeifase van Remalux. De oprichter, met specialistische kennis en ervaring binnen zijn markt, is nu voor een groot gedeelte vrijgespeeld van operationele taken en kan meehelpen om de verdere groeiplannen in samenwerking met MKB Fonds te realiseren.