Home Alle persberichten Mymesh rust logistiek centrum ARA Almelo uit met slim draadloos en energiezuinig verlichtingssysteem

Mymesh rust logistiek centrum ARA Almelo uit met slim draadloos en energiezuinig verlichtingssysteem

0
Mymesh rust logistiek centrum ARA Almelo uit met slim draadloos en energiezuinig verlichtingssysteem

Mymesh, voorheen bekend als Chess uit Haarlem, heeft de kantoorruimten van het gloednieuwe logistieke centrum Ara Almelo uitgerust met een geavanceerd draadloos verlichtingssysteem dat wordt aangestuurd door slimme Mymesh-software. Hierdoor wordt de verlichting automatisch geregeld op basis van aan- of afwezigheid van personen en toetreding van natuurlijk daglicht. Zo wordt de kunstverlichting automatisch gedimd als er voldoende daglicht binnentreedt, en uitgeschakeld als zich niemand in de ruimte bevindt. Naast werkcomfort levert dit aanzienlijke energiebesparingen op. Met deze technologie voldoet Mymesh aan de hoge duurzaamheidseisen die door Ara Almelo zijn gesteld.

Het systeem waar Ara Almelo mee is voorzien, is volledig gericht op lichtbesturing, maar biedt eveneens de mogelijkheid om verwarming, koeling, ventilatie en zonwering op vraaggestuurde wijze te regelen. Han Bak, CEO bij Mymesh, legt uit: “Ons systeem streeft ernaar ‘levende gebouwen’ te creëren, wat in feite de nieuwe generatie smart buildings vertegenwoordigt. Het systeem reageert op de behoeften van het gebouw en past de verlichting en klimaatregeling daarop aan. Hierdoor wordt zowel energiebesparing als een aangenaam verblijfscomfort gerealiseerd, zonder enige inspanning van de gebruikers.

Een praktisch voorbeeld is de situatie waarbij er veel natuurlijk zonlicht binnentreedt in een kantoor waar mensen aan het werk zijn. De lichtintensiteit kan dan aanzienlijk toenemen, soms tot wel 20.000 lux. Dankzij het automatisch dimmen van de verlichting en het neerlaten van de binnenzonwering zorgt het Mymesh-systeem in dergelijke omstandigheden voor een aangename werkomgeving en aanzienlijke energiebesparing.

Ara Almelo is het eerste logistieke gebouw in Nederland dat voldoet aan de EU Taxonomie-verordening, een transparant classificatiesysteem dat is voortgekomen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Door de toepassing van het Smart Lighting-systeem in de vier afzonderlijk gesitueerde kantoren van Ara Almelo, heeft Mymesh substantieel bijgedragen aan het hoge duurzaamheidsniveau van het gebouw. Het geautomatiseerde, op software gebaseerde Mymesh-systeem regelt de algemene verlichting voor de kantoren, die een totale oppervlakte van 2.597 vierkante meter hebben, op basis van bewegingsdetectie en daglichtregeling. Daarbij biedt het verschillende opties die het milieu ten goede komen, waaronder het minimaliseren van lichtvervuiling, energiezuinige buitenverlichting, en lichtregeling voor gebruikers van het gebouw. Ook speelt het systeem een rol bij waterlekpreventie in toiletten, doordat het de waterkleppen aanstuurt op basis van bewegingsdetectie.

Voor de lichtinstallatie in Ara Almelo heeft Mymesh samengewerkt met drie andere partijen binnen het ‘Capella’-concept, passend binnen de merkidentiteit van Stellar Development, de ontwikkelaar van het logistieke centrum. Capella bundelt state-of-the-art technologie van vier leveranciers, waaronder Trilux (verlichting in het gebouw), FiberUnlimited (ultradunne polymeer-optische-vezel IT-infrastructuur) en Innotec (noodverlichting). Dankzij deze samenwerking kan Ara Almelo zijn gebruikers maximale flexibiliteit en schaalbaarheid bieden. Het draadloze verlichtingssysteem van Mymesh maakt het bijvoorbeeld eenvoudig om kantoorruimten opnieuw in te delen. Het lichtplan kan volledig softwarematig worden aangepast, zonder de noodzaak om kabels te verleggen of te trekken.

Over Ara Almelo
Ara Almelo is tot stand gekomen door de inspanningen van de ontwikkelmaatschappij Stellar Development CV, een samenwerking tussen Stellar Development BV en Heembouw. Deze bestemming heeft de vier merkpijlers van Stellar Development – Natuur, Architectuur, Technologie en Functionaliteit – centraal staan. Het ruim 40.000 vierkante meter grote logistieke centrum wordt gekenmerkt door een natuurinclusieve en duurzame benadering. Rondom het pand is een natuurscherm geplaatst dat bijna vijftien meter hoog en een kilometer lang is. Ara Almelo positioneert zichzelf als het natuurlijke visitekaartje van XL Businesspark Twente en voldoet aan de Europese richtlijnen voor taxonomie (de EU Taxonomie) en draagt het BREEAM NL Very Good-certificaat.

Over Mymesh
Mymesh is een draadloze netwerkoplossing die duurzame prestaties van gebouwen, organisaties en gebruikers verbetert. Met schaalbare, veilige, robuuste en kostenefficiënte functies biedt Mymesh een unieke oplossing voor het beheer van verlichting, klimaat en zonwering, waardoor een betere leef- en werkomgeving in gebouwen wordt gecreëerd. Mymesh streeft naar een nieuwe generatie slimme gebouwen met zijn Living buildings-benadering. Living buildings zijn gebouwen die proactief meedenken met gebruikers. Ze voelen precies aan hoeveel frisse lucht nodig is wanneer een bedrijfskantine volloopt of zorgen voor veilige verlichting in een parkeergarage. Dit is mogelijk door het unieke Mymesh-netwerkprotocol. Mymesh is onderdeel van Simac en gevestigd in Haarlem. Er werken circa 25 mensen bij Mymesh.