Nederlandse REACH Only Representative in Duitse handen

vlnr. Paul W. Verspoor, Dr. Hans-Emil Knoell en Jennifer Verspoor
vlnr. Paul W. Verspoor, Dr. Hans-Emil Knoell en Jennifer Verspoor

Grootaandeelhouder Paul Verspoor (65) heeft zijn onderneming Sitmae Reach Services B.V. verkocht aan het Duitse Dr Knoell Consult GmbH. Beide ondernemingen zijn als dienstverlener actief in de chemische industrie. Sitmae is met name juridisch vertegenwoordiger van niet-Europese fabrikanten van chemicaliën. Dr Knoell biedt als specialist een breder palet aan adviesdiensten. Paul Verspoor werd in het traject bijgestaan door Marktlink Fusies & Overnames.

Met de overname van Sitmae voorziet de Duitse onderneming een uitbreiding van zijn activiteiten in Nederland.

Regelgeving
Sitmae is een zogenaamde REACH Only Representative. REACH is een 900 pagina’s tellende Europese verordening over de productie van en handel in chemicaliën. Een van de uitgangspunten van deze verordening is de registratieplicht voor chemicaliën die naar Europa worden geïmporteerd. Sitmae neemt de verantwoordelijkheden over die de Europese afnemers naar hun klanten hebben. Doordat Sitmae er voor zorgt dat aan de REACH regelgeving wordt voldaan, worden haar klanten (veelal producenten van buiten de EU) niet beperkt in het exporteren van chemicaliën naar de EU.

Grootaandeelhouder Paul Verspoor zocht met het oog op zijn pensioen een koper voor zijn onderneming, waarbij ook zijn klanten het meest bij zijn gebaat: “Het is een complexe en specialistische niche, waarin niet veel ondernemingen actief zijn.”

Only Representative Organization
Circa 30 vooraanstaande Only Representatives zijn aangesloten bij vereniging ORO (Only Representative Organization), waarvan Paul Verspoor tot voor kort secretaris was. De ORO is het uitgangspunt geweest van het zoeken naar een geschikte koper. Vincent Pastoor, overnamespecialist bij Marktlink Fusies & Overnames: “Hoewel Only Representatives in de EU gevestigd dienen te zijn, heeft dit verkoopproces tot gesprekken met partijen over de hele wereld geleid. De interesse in Sitmae was groot. Een aantal Only Representatives is onderdeel van een internationaal concern en zag in Sitmae een goede aanvulling van hun klantenportfolio.We zien steeds vaker buitenlandse ondernemingen die in Nederland een overname willen doen. Er zijn veel voorbeelden van ondernemingen waarbij de meest geschikte koper in het buitenland moet worden gezocht. In het geval van Sitmae was dat Dr Knoell Consult, een concern met meer dan 500 werknemers en activiteiten in tien landen.”

Familie blijft betrokken
image004Het werk van Sitmae werd deels uitgevoerd door ingehuurde experts van externe bureaus. Een van die bureaus was dat van de dochter van Paul Verspoor, Jennifer. Met haar bureau had zij de coördinerende rol binnen Sitmae en zorgde zij ervoor dat andere externe bureaus werden aangestuurd. Nu Sitmae onderdeel is van Dr Knoell kunnen gespecialiseerde werkzaamheden intern worden uitgevoerd. Jennifer Verspoor komt in dienst van Dr Knoell en wordt als algemeen directeur verantwoordelijk voor de nieuwe Nederlandse tak van Dr Knoell GmbH.

Jennifer Verspoor en Paul W. Verspoor
Jennifer Verspoor en Paul W. Verspoor

image002