Nederlandse Zonnemarkt Groep verder onder vleugels van Green & Durable Group

De Belgische Green & Durable Group uit Hasselt (BE) verwerft een meerderheidsbelang in de Nederlandse Zonnemarkt Groep uit Almere. Doel van de overname is om Zonnemarkt Groep te laten groeien tot een top 3-speler in de keten van duurzame energie in de Benelux. Met de overname onderstreept de Green & Durable Group opnieuw de groeiambities bij zijn voortrekkersrol van duurzame energieoplossingen. Marktlink begeleidde Zonnemarkt Groep bij de overname.

Zonnemarkt Groep, met een hoofdkantoor in Almere en een showroom in Erp, werd in 2010 opgericht. Het bedrijf heeft circa 90 werknemers in dienst. Het is de laatste jaren uitgegroeid tot een nationale speler in de verkoop en installatie van zonnepanelen bij particulieren. Het voert inmiddels 5.000 installaties per jaar uit. Ook heeft Zonnemarkt Groep een label voor business-to-business, en twee webshops op het gebied van zonnepanelen en laadpalen. Het bedrijf heeft circa 30.000 klanten en een omzet van 50 miljoen euro.

Green & Durable Group, pionier in duurzame energieoplossingen, is inmiddels marktleider in België en bevestigt met deze nieuwe participatie zijn vertrouwen in de Nederlandse markt van zonne-energieproducten. De groep is sinds een acquisitie in 2021, die ook werd begeleid door Marktlink, onderdeel van Hasco Invest. Hasco Invest wil het platform gebruiken als onderdeel van een buy-and-build-strategie om een sterke speler te worden in de hele keten van duurzame energie. Met de overname ontstaat een top 3-speler in de Benelux. Naast de acquisitie van Zonnemarkt Groep werden onlangs ook AgroNRG (Ootmarsum) en Energreen (Waver BE) overgenomen.

Green & Durable Group gelooft sterk in de noodzaak van de energietransitie. We zijn overtuigd van de kansen die deze ontwikkelingen bieden en reiken graag de hand aan talentvolle ondernemers om de nieuwe energietoekomst samen vorm te geven. Onze eerdere participatie in Agro-NRG en deze in Zonnemarkt vullen elkaar perfect aan in de Nederlandse markt. We willen van Zonnemarkt een platformbedrijf voor de installatie van zonnepanelen en laadpalen maken, en blijven op zoek naar nieuwe samenwerkingen in Nederland,” aldus Gerben Wolf, directeur van Green & Durable Group Nederland.

Door de samenwerking met Green & Durable Group kan Zonnemarkt zich verder ontwikkelen in de energietransitie, die van essentieel belang is voor onze samenleving. We kunnen ons dankzij dit partnership meer specialiseren op het aanbieden van totaaloplossingen voor het vraagstuk van de hernieuwbare energie. Dankzij de investering en het uitgebreide netwerk van Green & Durable Group kunnen we samen nog sneller en kwalitatiever inspelen op de behoeften van de klant, om zo onze groei verder te zetten”, verklaren Siebe Evers en Remko de Wit, mede-oprichters en aandeelhouders van Zonnemarkt.

Uitdagende samensmelting
De zoektocht naar een koper begon in het vroege voorjaar van 2022, en voor de aanvang van de zomer was er al een intentieverklaring. “Er is een consolidatieslag ingezet over de volle breedte van de energiesector, en die gaat de komende tijd nog door”, aldus Jeffrey Scholtens van Marktlink. “De markt verkeert in een volwassenheidsfase en veel internationale partijen zoeken op de Nederlandse markt naar een goede investering op gebied van duurzame energie. Voor dit traject hebben we, naast vele nationale kopers, ook meerdere internationale kopers aan tafel gehad, uit onder andere België, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië. Dat is een duidelijk teken dat het Nederlandse duurzaamheidslandschap zeer in trek is bij internationale kopers. De zonne-energiesector biedt veel perspectief en daarom zijn banken welwillend om hierin voor financiering te zorgen. Overnames worden gemotiveerd door strategische redenen: het versterken van je inkooppositie in de keten, zowel bij de producten als bij de arbeidskrachten. Maar ook het versterken van je marktpositie door het aanbieden van meerdere diensten door verbreding en geografische spreiding en daarmee het uitbreiden van je klantenkring.