New York marathon afsluiting Haarlemse actie ‘Nieren tot Spieren’

Nieren tot Spieren.Zoon Tim Hartman (27) en vader Bert Hartman (57) uit Haarlem lopen op zondag 3 november 2013 de New York Marathon als afsluiting van hun eigen actie ‘Nieren tot Spieren’. Deze actie, waarvan de opbrengsten naar de Nierstichting gaan, zijn zij begonnen in 2011. Tim (fanatiek sporter en altijd gezond) kreeg in augustus van dat jaar plotseling te maken met nierfalen. Amper drie maanden later, in november 2011, stond Bert een nier af aan zijn zoon.

“We zijn voor Tim zijn ziekte altijd bezig geweest met hardlopen, en zodra bleek dat de nier goed aansloeg en Tim groen licht kreeg van de doktoren zijn we weer gaan trainen. We hoopten altijd dat de New York Marathon erin zou zitten en nu blijkt dat zo te zijn. Over amper 1,5 week gaan we al!” aldus Bert, die diezelfde marathon enkele jaren geleden nog met beide nieren liep. “Tja, deze keer met slechts 1 nier. Ben benieuwd wat dat met mijn tijden doet,” glimlacht hij. Tim vult aan: “Wat die ziekte met mijn tijden doet, weet ik wel. Ik mag niet te hard van de dokter, ik moet me echt aan een bepaalde hartslag houden. Daarom liep ik bij de meeste evenementen hier in Haarlem bijna helemaal achteraan en dat verwacht ik nu ook weer te doen. Maar ik ben al blij als ik hem gewoon helemaal uitloop, dat zou zo’n enorme overwinning zijn!”

De marathon is de afsluiting van hun actie ‘Nieren tot Spieren’ voor de Nierstichting, die de twee Haarlemmers na de transplantatie zijn begonnen met ondersteuning van hun familie. Als onderdeel van de actie is er een benefietfeest geweest, houdt Tim een blog bij op www.nieren-tot-spieren.nl en konden sponsoren een plekje op hun loopshirt kopen. Inmiddels hebben zij een heel groepje lopers om zich heen verzameld, die allemaal bij diverse hardloopevenementen in Haarlem en omgeving in de shirts hebben gelopen en ook in gesponsorde shirts de New York Marathon zullen lopen.

Dit alles niet zonder resultaat: inmiddels staat de teller op meer dan € 12.000,- voor de Nierstichting. Tim: “Zelf heb ik tijdens mijn ziekte, maar ook nu nog, zoveel baat gehad bij de begeleiding die ik van de Nierstichting kreeg, dat ik wat terug wilde doen. We hebben toen contact gezocht met de Nierstichting, die ons op alle mogelijke manieren heeft ondersteund. De opbrengsten van onze actie gaan naar Camp COOL, dat de Nierstichting organiseert. Camp Cool is een kamp voor nierpatiënten die de overgang maken van kind naar volwassene. In dat kamp leren zij omgaan met die overgang. Volwassen patiënten worden nu eenmaal heel anders behandeld. Niet alleen ga je in het ziekenhuis van de kinderafdeling naar de ‘volwassen doktoren’, je krijgt ook te maken met bijvoorbeeld werk of studie en een eigen huis, eigen verantwoordelijkheden. Een paar weken geleden heb ik mogen meekijken bij een Camp COOL hier in de buurt en ik en blij dat ons geld daar naartoe gaat.”

Inmiddels is het einde van de actie dus bijna daar. Een moment waar zij nu naar uitkijken: “Wat prachtig zal het zijn als wij, natuurlijk samen met alle andere ‘Nieren tot Spieren’-lopers straks over de finish komen. Van zo gezond, plotseling zo ziek worden. En dan twee jaar later een marathon lopen en onderweg meer dan € 12.000,- ophalen voor de Nierstichting! Dat is toch iets om enorm trots op te zijn?” aldus een (nu al trotse) Bert.

Wil je bijdragen voor het goede doel en deze twee Haarlemmers een hart onder de riem steken? Kijk dan op www.nieren-tot-spieren.nl en doneer je bijdrage.