Noord-Holland internationale spil nieuwe economie

Ontwikkelingsbedrijf NHN roept op tot verregaande samenwerking

Thijs Pennink van Ontwkikkelingsbedrijg NNH in Agriport A7
Thijs Pennink van Ontwkikkelingsbedrijg NNH in Agriport A7

Dankzij miljardeninvesteringen de afgelopen jaren geldt de provincie Noord-Holland internationaal tot een van de meest innovatieve, economische regio’s ter wereld. Ontwikkelingsbedrijf Noord-Hollland Noord, dat verbindingen legt tussen bedrijven van de nieuwe economie, roept op tot verregaande samenwerking om Noord-Holland te positioneren als hét epicentrum van innovatie en verduurzaming in de wereld voor agrifood, water en energie.

“Wij staan op een kantelpositie. De regio Noord-Holland Noord bekleedt internationaal nu al een voorhoedepositie op het gebied van de nieuwe economie. Steeds meer bedrijven weten hun kennis en producten succesvol in de markt te zetten. Wij merken dat de regio zich in zeer snel tempo positioneert op wereldschaal als innovatief en krachtig economisch centrum. Als we nú doorpakken, zetten we Noord-Holland vooraan als meest duurzame, toekomstgerichte industrie voor agrifood, water en energie”, aldus directeur Thijs Pennink van ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

Marjan Minnesma van Urgenda, de landelijke organisatie voor innovatie en duurzaamheid beaamt de potentie van Noord-Holland: “We zijn op weg naar een circulaire economie die draait op duurzame energie en groene grondstoffen. Samenwerking en innovatie zijn daarbij essentieel. Op het gebied van zilte teelt is Noord-Holland Noord echt koploper”.

Miljardeninvesteringen
Bedrijven in de regio Noord-Holland Noord hebben de afgelopen vijf jaar flink geïnvesteerd in Agrifood (€1,1 miljard, Water (€6 miljard) en Energie (€2 miljard). Toenemende economische activiteit in de nieuwe economie blijkt onder andere uit de vestiging van Microsoft’s meest duurzame datacenter van Europa, de grootschalige glastuinbouw dat met aardwarmte wordt verwarmd en Seed Valley, een clustering van zaadproducenten, veredelaars en –verkopers. Kenniscentrum ECN biedt oplossingen voor duurzame energie als groen gas aan nabij gelegen bedrijven.

Verbindingen leggen
Thijs Pennink: “Noord-Holland Noord heeft alle troefkaarten in handen. Wij willen samen met ondernemers, inwoners, maatschappelijke organisaties en overheden de lat zo hoog mogelijk leggen. De regio heeft schaalgrootte, een uitstekende verbinding met Amsterdam en een sterke fysieke en digitale infrastructuur. Ook de kennisinfrastructuur blinkt uit. Als ontwikkelingsbedrijf leggen wij verbindingen tussen bedrijven uit de nieuwe economie en helpen hen de markt verder te veroveren”.

Oplossingen
“Op dit moment zoekt de politiek naar antwoorden op vraagstukken van morgen. Mijn boodschap is dat de regio Noord-Holland Noord deze antwoorden heeft. Neem de kennisontwikkeling op het gebied van zilte teelt. Deze ‘Hollandse’ kennis wordt internationaal al ruimschoots ingezet, waardoor grote stukken grond ondanks de stijgende zeespiegel vruchtbaar blijven. Er is veel meer mogelijk dan wij denken. De nieuwe economie is definitief uit het tijdperk van de geiten wollensokken. Wij praten hier over bikkelharde economie met een veelbelovende
toekomst. Zo zien we op dit moment dat de wereld doelen formuleert op de klimaattop in Parijs. Noord-Holland werkt vanuit de praktijk en brengt de toekomst nú daadwerkelijk dichterbij”, aldus Thijs Pennink.

Event in Agriport

Fractie van 60 hectare aan kas in Agriport A7
Fractie van 60 hectare aan kas in Agriport A7

De opkomst van de nieuwe economie in de regio is vandaag zichtbaar tijdens het event ‘Kennis in de kas’ in de Agriport A7, het modernste Agripark ter wereld. Sprekers zijn Marjan Minnesma, directeur Urgenda, Marc van Rijsselberghe, onderzoeksteler van zilte gewassen en Jaap Korteweg, van de Vegetarische Slager. In de kas is fysiek zichtbaar welke innovatieve oplossingen de regio biedt voor wereldvraagstukken op het gebied van water, energie en voedselzekerheid.