Overname koeltechnische specialist Unicorn B.V. door groep investeerders

Unicorn, specialist in koeltechnische oplossingen binnen de HVAC&R-markt (verwarming, ventilatie, airconditioning en koeling) uit Haarlem, is overgenomen door ondernemer Frank Lieshout. Oprichter Ronald Viskil blijft betrokken met een minderheidsbelang en bouwt zijn werkzaamheden de komende jaren geleidelijk af.

Unicorn ontwikkelt en levert oplossingen en talloze gereedschappen voor koeltechnische projecten wereldwijd. Het bedrijf loopt voorop in haar niche en realiseert met 30 medewerkers een jaarlijkse omzet van ongeveer 10 miljoen euro.

Remon Lustenhouwer, partner bij Marktlink Fusies & Overnames, begeleidde verkoper Ronald Viskil in zijn zoektocht naar een nieuwe eigenaar. Lustenhouwer: “Unicorn is een specialistisch bedrijf met een enorm groeipotentieel. Er is een aanhoudende vraag naar duurzame en specialistische koeloplossingen, die voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Het bedrijf wordt gevraagd door overheden, gezondheidsorganisaties en multinationals om mee te denken in het ontwerp en de realisatie van koeltechnische oplossingen, maar ook over het opvangen en reinigen van koude middelen (gassen en vloeistoffen die onderdeel zijn van koeltechnische installaties). Naast de specialistische koeltechnische gereedschapslijn levert Unicorn koeloplossingen voor speciale voertuigen (onder andere ambulances en recentelijk een COVID-19 testvoertuig in het Midden Oosten) en lesprogramma’s aan overheden. Unicorn is een klassiek voorbeeld van een MKB-bedrijf dat gegroeid is door haar specialisme, maar beperkte focus heeft op sales. Met de ervaring van Frank Lieshout krijgt Unicorn hier meer focus op en kan het haar aanbod en dienstverlening nog verder professionaliseren.

Viskil startte de onderneming in 1991 en richtte zich destijds hoofdzakelijk op de automotive-branche. Door verschillende partnerships en haar expertise, breidde Unicorn haar specialisatie uit richting de HVAC&R branche. “Ik heb de onderneming vanuit mijn passie voor (koel-)techniek met veel plezier uitgebouwd tot waar ze nu staat. Met het zicht op mijn pensioen schakelde ik Marktlink in om de toekomst van de onderneming te waarborgen en deze klaar te zetten voor een nieuwe groeifase.

Frank Lieshout heeft samen met een aantal ondernemers een meerderheidsbelang verworven in Unicorn. Viskil blijft met een minderheidsbelang bij de onderneming betrokken, terwijl hij zijn werkzaamheden langzaam maar zeker afbouwt en zijn aandelenpakket uiteindelijk volledig overdraagt.

Lieshout was hiervoor negen jaar managing partner bij en mede-eigenaar van Redfoxblue, een bureau gespecialiseerd in salesoptimalisatie. Voor RedFoxBlue hield Lieshout verscheidene executive posities bij grotere nationale en internationale ondernemingen, waaronder General Electric. “Mijn kracht en ambitie ligt in het inzetten van mijn kennis en ervaring op operationeel en commercieel management vlak om bestaande ondernemingen te professionaliseren en uit te bouwen. Er liggen tal van kansen voor Unicorn in het verschiet. Ik ben trots en voel me vereerd dat ik samen met het bestaande team van absolute professionals de markt mag blijven voorzien van state-of-the-art oplossingen op het gebied van koeltechniek.