Overnamespecialist Marktlink lanceert platform voor Management Buy-In

MBIcommunity.nl slaat brug tussen kandidaten en investeerders

Vandaag lanceert fusie- en overnamespecialist Marktlink een community voor Buy-In Managers (MBI). Hiermee speelt de overnamespecialist in op de sterk toenemende vraag vanuit de markt naar ondernemende managers. Het MBI-platform www.mbicommunity.nl brengt MBI-kandidaten, oud-MBI’ers, investeringsmaatschappijen en ondernemers bij elkaar.

Matchmaking is één van de pijlers van het te lanceren MBI-platform. Op basis van een zoekprofiel en achtergrond kunnen leden worden gevonden voor een overname of participatie. Het platform biedt een selectie van MBI-kandidaten en overnamekandidaten. MBI’ers kunnen achtergrond en ervaring aan hun profiel toevoegen waarop ze gevonden kunnen worden door investeringsmaatschappijen en bedrijfseigenaren. Op dat profiel staan naast competenties en ervaring, ook de regio en de eigen middelen. Op die manier kunnen private equity-partijen en DGA’s zoeken naar geschikte MBI’ers voor hun verkoopproposities.

Aanleiding voor het platform is de toenemende activiteit op de Nederlandse overnamemarkt. Steeds meer mkb-ondernemers overwegen de verkoop van hun bedrijf, terwijl het aantal investeringsfondsen evenredig toeneemt. Die investeringsfondsen beschikken over het kapitaal en de financiële expertise om een overname te realiseren, maar niet over de capaciteiten en branche-ervaring om de onderneming te leiden. Een combinatie van private equity en MBI komt daarom in toenemende mate voor.

Bart Steenmeijer van Marktlink: “Het aantal investeerders is de afgelopen tijd enorm toegenomen. Er is ontzettend veel geld in de markt. Evenredig daaraan neemt de vraag naar Management Buy-In sterk toe. Met dit platform willen we kennis, netwerk én vraag en aanbod beter op elkaar aan laten sluiten.

Van manager naar mede-eigenaar
Veel investeerders zoeken kennis en expertise om een overname succesvol te laten verlopen. Bij een Management Buy-In wordt (een deel van) een bedrijf verworven door management van buiten de onderneming. Het nieuwe management neemt zelf de leiding over de onderneming en wordt in de financiering van de overname ondersteund door externe financiers. “En daar ligt precies het gat in de huidige markt waar het MBI-platform op inspeelt,” aldus Tim van der Meer, partner bij Marktlink. “Veel (aankomende) ondernemers hebben de droom zelfstandig ondernemer te worden. Wij willen met het MBI-platform kennis en inzicht geven en daarbij ruimte voor overnameproposities creëren in een uitgebreid netwerk aan vermogensverschaffers (familie)bedrijven en specialisten die helpen om de droom van MBI-kandidaten te realiseren.

MBI als logische stap van een pre-exit
Management Buy-Ins zijn bijvoorbeeld een logische stap voor pre-exits, overnames door een investeringsmaatschappij waarbij de verkoper als (minderheids)aandeelhouder aan de onderneming verbonden blijft. De verkopende ondernemers willen in de regel binnen twee tot vijf jaar definitief afscheid nemen. Voor het succes van de overnames door de investeerder is zij afhankelijk van sterk management. De investeringsmaatschappij wil echter niet zelf op de stoel van de bestuurder zitten. Toetreden van een MBI’er is dan een uitkomst.

Evenementen
Tweemaal per jaar wordt er door het platform van www.mbicommunity.nl een event georganiseerd met sprekers en workshops. Tijdens de evenementen worden ondernemers en specialisten bij elkaar gebracht. Behalve deze inhoudelijke kennisoverdracht, kunnen leden tijdens de ontmoetingen speeddaten en ervaringen delen. “Wij hebben in ons netwerk veel kennis die we bij elkaar willen brengen. Op onze events komen accountants, fiscalisten, juristen, banken, ondernemers en mede-MBI’ers bij elkaar. De kennis van de MBI Community geeft de MBI’er een voorsprong op het moment dat deze daadwerkelijk een transactie gaat realiseren. Het uitgebreide netwerk van Marktlink is dan ook een sterk toegevoegde waarde aan ons platform,” aldus Van der Meer.

Marktlink
Marktlink Fusies & Overnames B.V. begeleidt ruim vijftig transacties op jaarbasis en richt zich daarbij op het segment midden- en kleinbedrijf. Marktlink opereert landelijk vanuit de kantoren Deventer, Gouda, Den Bosch en Amsterdam. Het team bestaat uit vijftig medewerkers met brede expertise. Voor meer informatie over Marktlink Fusies & Overnames B.V. bezoekt u www.marktlink.nl.