By the Grape start petitie tegen extra accijns op champagne en prosecco

Het is vanaf nu mogelijk de oproep van Hubrecht Duijker tot afschaffing van de extra accijns op mousserende wijnen te ondersteunen.Wijnschrijver Hubrecht Duijker riep recent op tot afschaffing van de extra accijns op mousserende wijnen – wijnen met bubbels dus: champagne, prosecco, cava, sekt etc.

Per honderd liter wijn met koolzuurgas moet naast  btw, nog eens 240 euro accijns worden betaald. Voor wijnen zonder bubbels is dat maar 70 euro per honderd liter. Dit is de reden dat veel flessen champagne en andere bubbels onevenredig duur zijn.

Duijker en Bythegrape.com vinden dat deze extra accijnsheffing volstrekt achterhaald is: “Omdat generaties geleden alleen de welgestelden dure champagnes nuttigden, kon de staat deze luxewijn extra belasten. Maar tegenwoordig is de schuimwijn volledig gedemocratiseerd. Kijk naar het succes van Prosecco.”

Landelijke belangstelling

Via Duijker’s eigen website, via BytheGrape.com en op Twitter stromen de steunbetuigingen binnen. Een reactie: “Ben het helemaal met u eens! Nu nog de 40.000 Nederlanders laten tekenen en het komt op de rol in de 2e Kamer.

Om te zorgen dat de extra accijns wordt afgeschaf kan de petitie getekend worden via  www.bythegrape.com/bubbelpetitie