Herdenkingsconcert op 4 mei dit jaar met Speelman en Speelman inclusief (video) kunstenaars

Op 4 mei organiseert Stichting Bevrijdingspop in samenwerking met het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers voor de derde keer een klassiek herdenkingsconcert aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst op de Dreef. Speelman en Speelman zullen dit jaar in samenwerking met het orkest een bijdrage leveren om de overgang van ‘herdenken naar vieren’ te symboliseren.

De Haarlemse kunstenaars Erica Huber en Chiel Kleipool zullen een spraakmakende visuele artistieke dimensie aan het concert geven. Sascha Baggerman, gedeputeerde Jeugd en Cultuur, spreekt tijdens het concert de herdenkingsrede uit.

Het klassieke concert slaat een brug tussen de herdenking van de slachtoffers op 4 mei en de bevrijding op 5 mei 1945. Een moment waarop we stilstaan bij de vrijheid zoals we die vandaag de dag kennen en het onderhoud dat deze vrijheid van alle mensen vergt. Het concert vindt plaats op het Provincie Noord-Hollandpodium in de Haarlemmerhout en begint om 20.30 uur. Het concert is voor iedereen gratis toegankelijk.

Het concert biedt iedereen de gelegenheid om met de rust van muziek in combinatie van bijbehorende (video) beelden stil te staan bij 4 mei. “We kiezen er bewust voor om met het jeugdorkest te werken en door de combinatie te zoeken met lichte muziek en bekende artiesten. Hiermee beogen we gerichter jongeren te bereiken om de herdenking mee te maken. In 2010 is het 65 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Maar dat is wereldwijd zeker niet vanzelfsprekend. Ondanks de “pensioengerechtigde leeftijd” van de vrijheid, blijft die aandacht noodzakelijk. Door het eigentijdse karakter van het concert is het ook voor de jeugdige inwoners interessant om naar de Haarlemmerhout te komen,” aldus Marcel Sukel, voorzitter van Bevrijdingpop Haarlem.

Dit jaar zal het concert ondersteund worden met visuele begeleiding door de Haarlemse kunstenaars Erica Huber en Chiel Kleipool. Zij zullen tijdens het concert het grote scherm naast het podium voorzien van abstract kunstzinnige beelden. Het werk van Erica Huber kenmerkt zich door verwondering over en bewondering van de ruimtelijkheid van de meest basale dingen om ons heen. Bewustwording van de troostende pracht van alles wat zich in het hier en nu kan helpen bij acceptatie- en verwerkingsprocessen. Huber, live schilderend met verf en penseel, heeft Chiel Kleipool uitgenodigd met zijn fijnzinnig kleurgevoel de ondergrond digitaal te bewerken. Zo komen zij tot een visueel vloeiend geheel. Met deze directe manier van werken willen zij op intuïtieve wijze vorm geven aan het herdenken van 4 mei.

Programma: 20.30 uur.

 

Herdenkingsspeech door Sascha Baggerman – gedeputeerde Jeugd en cultuur

 

Kennemer Jeugd Orkest o.l.v. Matthijs Broers

Solisten:

Jeroen van Meyel (cello)

Melissa Venema (trompet)

Speelman & Speelman


 

Programma:

Edward Elgar:

Nimrod uit “Enigma variaties”

Max Bruch

“Kol Nidrei” voor cello en orkest

Jeroen van Meyel, cello

Alexander Arutjunjan

Concert voor trompet en orkest

Melissa Venema, trompet

Speelman & Speelman 5 songs

(orkestarrangement Rik Elings)

1. Waar is huis

2. Zo lief

3. Pak zit mooi

4. Dat doe jij

5. Kermis in de hel

Foto door Ewout Koster