Politie pakt 170 verdachten op met hulp van ondernemers

Regiegroep SVODe gezamenlijke aanpak van criminaliteit door ondernemers, politie en overheid levert concrete resultaten op. Dat was de conclusie vrijdagmorgen op de jaarlijkse bijeenkomst van alle betrokken partijen in het stadhuis van Haarlem. Tot die concrete resultaten behoren de aanhouding van 170 verdachten, met hulp van de betrokken ondernemers, en de organisatie van het Overvallencongres in oktober 2012.

Burgemeester Schneiders van Haarlem is trots dat Haarlem op het gebied van veilig ondernemen zo goed scoort. “We winnen regelmatig prijzen. Zo zijn we de beste stad met meer dan 100.000 inwoners volgens Elsevier, en riep Intermediair ons uit tot beste werkstad. Wat je ziet is dat Veiligheid steeds een van de redenen is dat we zo hoog scoren. Dat we dit in Haarlem zo sterk voor elkaar hebben, komt doordat iedereen in de veiligheidsketen zijn verantwoordelijkheid neemt.”

Samen Veilig Ondernemen

Bij Samen Veilig Ondernemen werken overheid, politie én ondernemers samen aan de beheersing van criminaliteit. Het platform organiseert onder andere diverse trainingen voor ondernemers, zoals Overvaltraining, Winkeldiefstaltraining, Agressietraining en Documentcontrole. De ondernemers in de Haarlemse binnenstad, winkelcentrum Schalkwijk, de Cronjéstraat en het  Marsmanplein meldden op de bijeenkomst positieve resultaten. Zo vertelde Bert Buter van de werkgroep Samen Veilig Ondernemen op het Marsplein dat winkeliers in november 2012 het leven van een vrouw hebben kunnen redden. “Daarvoor konden we de defibrillator gebruiken die in het winkelcentrum aanwezig was dankzij het Keurmerk Veilig Ondernemen”, aldus Buter. “Daar staat Veilig ondernemen ook voor.”

Overvallencongres

Op het Overvallencongres, dat in oktober 2012 in de Haarlemse Philharmonie plaatsvond, waren ruim 150 ondernemers vertegenwoordigd. Dit congres werd mede door Ondernemersfonds Binnenstad Haarlem, de gemeente Haarlem, Kamer van Koophandel en de politie georganiseerd. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie hield een toespraak en beloofde financiële ondersteuning. Hij ziet graag dat de rest van het land de Haarlemse aanpak volgt. Inmiddels is op www.samenveiligondernemen.nl een film te zien over dit congres.

Op het congres konden ondernemers onder andere een workshop volgen over het voorkomen van overvallen. Deze werd gegeven door het Haarlemse beveiligingsbedrijf Alpha Security. “De aanwezige ondernemers hebben zich leren verplaatsen in de gedachtenwereld van een overvaller. Ze zijn zo beter in staat preventieve maatregelen te nemen”, aldus Peter Hoes van Alpha Security.

170 verdachten aangehouden

Op de bijeenkomst vrijdagmorgen werd ook ingezoomd op het speciale veelplegersteam van de politie. Dit team heeft sinds maart 2012 ruim 170 verdachten aangehouden waaronder 12 inbrekers. Het resultaat is mede te danken aan de oplettendheid van de ondernemers in de stad en de samenwerking met de leden van het veelplegersteam, die in burger in met name de Haarlemse binnenstad aanwezig zijn. Doordat winkeliers soms direct met de leden van het team contact op kunnen nemen, is het aantal aanhoudingen flink omhoog gegaan. Daarnaast is het volgen van Winkeldiefstaltrainingen van groot belang, zegt coördinator van het veelplegersteam Chantal Portier. “In principe kun je er vanuit gaan dat in elke winkel elke dag gestolen wordt. En dat is niet altijd die junk. Vaak zien ondernemers de diefstal niet eens. Op een Winkeldiefstaltraining leer je hoe je winkeldieven herkent.” Portier schetste dat criminelen steeds vaker afkomstig zijn uit Oost-Europese landen. “Vaak zien ze eruit als toeristen”.