Rabo Participaties verwerft minderheidsbelang in Hofmeester Dental B.V.

Rabo Private Equity wordt middels één van haar gespecialiseerde onderdelen, Rabo Participaties (RaPar), minderheidsaandeelhouder in Hofmeester Dental B.V. (Hofmeester). De gespecialiseerde leverancier aan de dentale markt wil samen met RaPar een groeistrategie voortzetten middels autonome groei en overnames.

Hofmeester is actief in de tandheelkunde en heeft deelnemingen in de orthodontie en de digitale tandheelkunde. In 2006 is de onderneming overgenomen van de familie Hofmeester door de heren Pieter-Jan Prince en Niels Kleijer. De huidige eigenaren en bestuurders hebben de onderneming op eigen kracht laten groeien tot één van de belangrijke leveranciers in de dentale sector in Nederland.

Niels Kleijer: “Wij als management voelen ons zeer zeker gesterkt door de support van het (kapitaal-) krachtige RaPar. In onze sterk concurrerende en globaliserende dentale markt, waar bovendien een klein aantal fabrikanten sterk aan omvang en invloed wint, is schaal noodzakelijk om succesvol te kunnen blijven”.

Onze ambitieuze plannen richten zich op groei, op inkoop en logistiek, maar daarnaast ook op het realiseren van ‘ontzorging in de zorg’, op de lancering van ons innovatieve praktijk-voorraadsysteem en natuurlijk op de continue bijdrage aan innovatie in ons dynamische vakgebied. Deze stap maakt het ook mogelijk dat onze medewerkers mede aandeelhouder worden in dit gezonde Hollandse familiebedrijf. Voor onze gewaardeerde praktijkrelaties blijven we, ook na 40 jaar, onveranderd onafhankelijk, persoonlijk, deskundig en dichtbij!”, aldus Pieter-Jan Prince.

RaPar is aandeelhouder geworden met het doel om gezamenlijk verdere groei te realiseren. Dit zal worden gerealiseerd door zelfstandige groei in het recent betrokken logistieke centrum versneld door gerichte overnames.

Rabo Participaties
RaPar is onderdeel van Rabo Private Equity. Deze partij beheert in totaal circa EUR 1 miljard en neemt belangen in sterk groeiende Nederlandse bedrijven die een partner zoeken voor het realiseren van verdere groei en/of de overgang van aandeelhouderschap. Dit doet RaPar zowel door middel van minder- of meerderheidsbelangen, waarbij een partnership met ondernemers voorop staat. Met de succesvolle afronding van deze transactie groeit het portfolio uit tot 15 bedrijven in verschillende sectoren. Eerder dit jaar realiseerde RaPar twee succesvolle exits.

Pieter van der Meché, Director Rabo Participaties: “Wij zijn enorm verheugd met deze transactie. Pieter-Jan en Niels hebben de afgelopen jaren -in een markt die aan verandering onderhevig is- een prachtige onderneming neergezet die klaar staat voor een gezonde toekomst. Met dat als basis zien we mogelijkheden om deze groei actief te versnellen door specifieke overnames in de dentale en aanpalende markten. Deze investering past goed bij RaPar aangezien we de kracht van ondernemers verbinden aan kapitaal en ervaring van RaPar en het bredere Rabobank netwerk. We kijken dan ook uit naar de samenwerking.

Hofmeester werd geadviseerd door Marktlink Fusies en Overnames kantoor Gouda. Ronald van der Graaf van Marktlink: “Voor de beide directeur-eigenaren van Hofmeester zijn wij op zoek gegaan naar de investeerder die het beste bij hen past en dit is zeker gelukt. Wij zien steeds vaker dat ondernemers met een mooi track-record geïnteresseerd zijn om een volgende groeifase in te gaan tezamen met een professionele partij die middels kapitaal, kennis en ervaring kan helpen. Een goede persoonlijke klik is hierbij essentieel.”

RaPar werd voor deze transactie bijgestaan door De Breij Evers Boon, JSA en Sincerius. De transactie is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Rotterdam.