Home Alle persberichten Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing gaat MKB-ondernemers in Noord-Holland actief phishen

Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing gaat MKB-ondernemers in Noord-Holland actief phishen

0
Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing gaat MKB-ondernemers in Noord-Holland actief phishen

Minister Grapperhaus onderstreept verontrustende toename risico’s tijdens aftrap landelijke cybercrime campagne

Om ondernemers te helpen zich te weren tegen cybercrime, gaat het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH) in samenwerking met onder andere politie en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondernemers actief phishen. Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem, waar ondernemers in toenemende mate de dupe van worden. Dit komt door de groei van op internet aangesloten apparaten, een toename van internettoegang in ontwikkelingslanden, een weelderige handel in eenvoudig verkrijgbare online oplichtingspakketten en een kleine pakkans van daders.

Gratis MKB Phishingtest
Het topje van de ijsberg,” noemen ICT-experts de schrikbarende opmars van cybercrime. Volgens het RPCNH valt er veel te winnen door gedragsverandering bij ondernemers. Tijdens de campagne kunnen ondernemers gratis gebruik maken van de ontwikkelde MKB Phishing Test. Werknemers worden in nauwe samenwerking met de aangemelde bedrijven in het geheim onderworpen aan een uitvoerige test met als doel de veiligheid en cyberweerbaarheid van de eigen organisatie in kaart te brengen en te verbeteren.

De MKB-Phishingtest is onderdeel van de landelijke bewustwordingscampagne ‘Eerst checken, dan klikken’ die zaterdag 25 mei tijdens de Landelijke Veiligheidsdag officieel door Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is afgetrapt in Almere.

Cybercrime is meer dan phishing alleen,” zegt Peter Hoes, voorzitter van het RPCNH-programma ‘Cybercriminaliteit is geen bangmakerij’. “Het is een hardnekkig probleem en past zicht voortdurend aan. Iedereen met een e-mailadres, loopt het risico om slachtoffer te worden. Via een valse e-mail vissen cybercriminelen naar inloggegevens, creditcard- en bankgegevens of andere bedrijfsinformatie. Vervolgens proberen criminelen hun slag slaan door het account te hacken, te gijzelen of de ICT-omgeving te besmetten met een virus.” Ondernemers in Noord-Holland kunnen zich rechtstreeks en gratis aanmelden via www.rpcnh.nl/gratis-mkb-phishingtest.

Absolute noodzaak
Uit recente cijfers blijkt dat maar liefst 80% van de ondernemers met cybercrime te maken heeft gehad. Het percentage groeit elke maand. Binnen vijf jaar bevat naar verwachting meer dan 50% van de criminaliteit een digitale component. Internetcriminaliteit stijgt, in tegenstelling tot andere vormen van misdaad. In 2017 was 1 op de 9 mensen slachtoffer, berekende het CBS. “Er is geen eenvoudige oplossing en de pakkans van de criminelen is klein. En toch staat bij veel ondernemers de digitale voordeur wagenwijd open voor criminelen,” waarschuwt de voorzitter van het RPCNH.

Cybercriminaliteit leeft niet onder MKB’ers. Ze lijken ongevoelig te zijn voor de gevaren. Ze hebben vaak, in tegenstelling tot grootbedrijven, onvoldoende kennis en hulpbronnen om zichzelf te weren tegen cybercriminaliteit. Met een te laconieke houding rondom internetveiligheid zetten ze niet alleen de continuïteit van de eigen organisatie op het spel, maar ook dat leveranciers en klanten. Schade kan bestaan uit financiële schade, reputatieschade of ernstige verstoring van de bedrijfsprocessen. De vraag is niet óf je slachtoffer wordt, maar wanneer,” aldus Hoes.

Ondernemers gaan met de cybercrimineel om tafel
Het RPCNH biedt ondernemers ook de komende maanden handvatten om cybercrime te voorkomen en gevolgschade te beperken. Dit jaar organiseert het platform tien maatwerktrainingen voor ondernemers uit verschillende gemeenten in Noord-Holland. Deze gratis trainingen worden in nauwe samenspraak met de deelnemende gemeenten en regionale ondernemers(verenigingen) samengesteld en uitgevoerd.

Ook volgt er in het najaar van dit jaar een groot cybercrime-event voor ondernemers uit heel Noord-Holland. Het doel van alle initiatieven: ondernemers bewust maken van hun gedrag en dat van hun medewerkers.