Vaccinatiezorg krijgt groei-injectie met gefaseerde overname Premeo & Thuisvaccinatie

Vaccinatiezorg, een participatie van ondernemer en investeerder Jan Hendrik Egberts, heeft Premeo & Thuisvaccinatie (PTV) uit Hoofddorp overgenomen middels een gefaseerde transactie. Dit heeft Marktlink Fusies en Overnames vandaag bekendgemaakt. Door de krachten van beide bedrijven te bundelen, wordt optimaal ingespeeld op actuele en toekomstige ontwikkelingen rond infectiebestrijding.

Jan Hendrik Egberts heeft een achtergrond als arts, maar is zijn hele leven actief in het bedrijfsleven, zoals bij McKinsey en onder meer als CEO bij verschillende internationale pharma- en medische bedrijven. De laatste jaren is hij vooral actief als ondernemer en in die hoedanigheid nam hij vijf jaar geleden Vaccinatiezorg over. Vaccinatiezorg, een van de grootste spelers in infectie preventie, verzorgt met een team van artsen en verpleegkundigen vaccinaties en andere infectie preventie-activiteiten bij zakelijke klanten zoals zorginstellingen, ziekenhuizen en beveiligings- en bewakingsbedrijven.

Na uitbreiding van het dienstenpalet middels enkele kleine overnames keek Egberts samen met Marktlink Fusies en Overnames naar een geschikte overnamekandidaat als onderdeel van een buy-and-build-strategie. Daarbij bleek PTV een geschikte complementaire partner. PTV, ontstaan uit een samenvoeging van Premeo en Thuisvaccinatie, richt zich op reizigersvaccinaties voor de particuliere markt en preventief medisch onderzoek voor bedrijven. Terwijl Vaccinatiezorg vooral op locatie werkt bij publieke en bedrijfsorganisaties, komen de artsen van PTV juist bij particulieren thuis om ze daar te vaccineren.

De toename in de vaccinatiebehoefte komt naast de uitbraak van COVID-19 ook door bewustwording rond de hoge kosten die infectieziekten veroorzaken voor bedrijven, als gevolg van productiviteitsverlies na uitval door ziekte. Door de overname van PTV kan Vaccinatiezorg hier nu snel en efficiënt op inspelen. Premeo, een bedrijfsonderdeel van PTV, is gespecialiseerd in keuringen en preventief medisch onderzoek. Egberts: “Als medewerkers zich tijdig laten vaccineren, kan ziekte in een groot aantal gevallen worden voorkomen. We creëren dus een win-winsituatie: veel werknemers wordt een infectieziekte met bijbehorend persoonlijk leed bespaard, terwijl het voor werkgevers een aanzienlijke kostenbesparing met zich meebrengt.

Voorafgaand aan de fusie werkten de bedrijven al sinds het begin van dit jaar intensief samen. Ze spelen een belangrijke rol in de bestrijding van de COVID-19-pandemie: Vaccinatiezorg en PTV leveren beide een bijdrage aan de uitvoering van het vaccinatieprogramma, zowel in de logistieke ondersteuning als bij de uitvoering door de artsen die de vaccinaties plaatsen. “Met de overname van PTV krijgen wij meer slagkracht om in te spelen op de actuele en toekomstige vraag naar vaccinaties,” aldus Egberts. “Door de COVID-19-pandemie staat het belang van vaccinaties hoog op de agenda. Infectieziekten zullen de samenleving ook in de toekomst blijven raken, en vaccinaties en andere preventieprogramma’s zijn de belangrijkste wapens die we hier tegen hebben. Ik zie daarom enorme groeimogelijkheden in deze sector.

Vincent Pastoor van Marktlink Fusies & Overnames noemt het een uitdagende deal, vanwege de invloed van corona: “Ondanks de huidige marktomstandigheden is er vertrouwen uitgesproken in de toekomst en heeft de transactie kunnen plaatsvinden. In de overnamemarkt zien we dat kopers goed in staat zijn door de tijdelijke negatieve gevolgen van COVID-19 ‘heen te kijken’. Ze kopen immers op het toekomstperspectief van de onderneming ná deze pandemie. We zien bovendien dat de interesse in ondernemingen met een medische of farmaceutische tak aanzienlijk is toegenomen.

Voor de uitvoering van de medische activiteiten werken Vaccinatiezorg en PTV uitsluitend met BIG-geregistreerde artsen en verpleegkundigen. Na de overname bestaat de groep in zijn totaliteit uit meer dan 100 medewerkers.